فرزندان کدام خانوادهها بیشتر معتاد میشوند؟
نتایج یک پژوهش نشان داد میان انواع روابط والدین با فرزندان، افسردگی نوجوانان و جوانان و میزان شیوع مصرف مواد محرکه، نشاطآور و افسردگی در نوجوانان و جوانان رابطهی معناداری وجود دارد.
به گزارش پارس ، خانواده به عنوان عنصر اصلی جامعه در پدید آمدن و درمان اعتیاد نقش بسزایی دارد. خانواده کوچک ترین واحد اجتماعی و در عین حال بزرگترین و تاثیرگذارترین واحد تربیتی در جوامع به شمار می آید به طوری که این نهاد می تواند منشاء تحولات عظیم فردی اجتماعی و رشد ارزش های انسانی در میان اعضای آن باشد، خانواده مهمترین نهادی است که فرد در آن پرورش می یابد.
به عقیده ی بامریند دلبستگی ضعیف به مادر، وجود پدر ناآرام و سهل انگار در دوران کودکی، نگرش و رفتار مثبت اعضای خانواده نسبت به مصرف مواد، باعث افزایش خطر مصرف مواد در دوره ی نوجوانی می شود، لذا لزوم بررسی رابطه ی بین انواع روابط والدین با مصرف مواد مخدر از نوجوانان ضروری به نظر می رسد. در همین راستا پژوهشی توسط محققان کشور انجام شده است که به بررسی روابط والدینی با مصرف مواد محرکه، نشاط آور و افسردگی در جوانان پرداخته است.
جامعه آماری این پژوهش ۶۲۸۱ نفر از نوجوانان و جوانان ۱۵ تا ۳۵ ساله ی تهرانی با متغیر جنسیت ۵۳.۲ (۳۳۴۰ نفر) مرد و ۴۷.۸ درصد (۲۹۴۱نفر) زن هستند.
نتایج این پژوهش نشان داد که درصد شیوع مصرف مواد محرک و نشاط آور (آمفتامین ها و کوکائین ها) برحسب جنسیت (۴.۷ درصد مرد و ۱.۹ درصد زن) است. یعنی درصد شیوع در مردان بیشتر از زنان و تقریبا ۲.۵ برابر مصرف زنان است.
نتایج این پژوهش حاکی از آن است که شیوع مصرف مواد محرک و نشاط آور برحسب رده ی سنی این پژوهش ۱۵ تا ۱۹ ساله ۳ درصد، ۲۰ تا ۲۴ ساله ۳.۷ درصد، ۲۵ تا ۲۹ ساله ۳.۵ درصد و ۳۰ سال به بالا ۱.۴ درصد است؛ یعنی بیشترین شیوع آن در رده ی سنی ۲۰ تا ۲۴ ساله است و میانگین سنی مصرف کنندگان قرص های جنون آور اکستازی با فراوانی ۲۰ درصد، بیش از مصرف این ماده در اروپا و کشور برزیل بوده و نیز در حال افزایش است.
نتایج این پژوهش درصد شیوع افسردگی بر حسب جنسیت، در جمعیت مرد نمونه ی پژوهش (۱۲.۸ درصد خفیف، ۴.۳ درصد متوسط و ۰.۶ درصد شدید) در جمعیت زن نمونه پژوهش (۱۲.۱ درصد خفیف، ۳.۲ درصد متوسط و ۰.۳ درصد شدید) ، بر حسب رده سنی ۱۵ تا ۱۹ ساله (۶.۷ درصد خفیف، ۳.۲ درصد متوسط، ۰.۵ درصد شدید) و در رده ۲۰ تا ۲۴ ساله ۱.۱۲ درصد خفیف، ۳.۷ درصد متوسط، ۰.۴ درصد شدید) در ۲۵ تا ۲۹ ساله ها (۱۰.۲ درصد خفیف، ۳.۲ درصد متوسط ۰.۵ درصد شدید) و در ۳۰ تا ۳۵ ساله های نمونه پژوهش (۷.۴ درصد خفیف، ۲.۳ درصد متوسط، ۰.۵ درصد شدید) است.
این تحقیق نشان داد که درصد شیوع افسردگی بر حسب مصرف مواد محرکه و نشاط آور یا عدم مصرف آن در گروه استفاده کننده از مواد محرکه و نشاط آور (۲۹.۴ درصد خفیف، ۱۷.۵ درصد متوسط، ۶.۲ درصد شدید) و در گروه استفاده نکننده (۱۱.۹ درصد خفیف، ۳.۳ درصد متوسط، ۰.۳ درصد شدید) است. در نتیجه شیوع افسردگی در مصرف کنندگان مواد محرکه نسبت به افراد سالم بیشتر است.
همچنین نتایج این تحقیق نشان می دهد میانگین افسردگی در گروهی که مواد محرک و نشاط آور استفاده کرده اند (۱۳.۷۹) از گروهی که مواد محرک و نشاط آور استفاده نکرده اند (۰.۰۶) بیشتر است.
نتایج این پژوهش حاکی از آن است که بین انواع روابط والدینی و مصرف مواد محرکه و نشاط آور رابطه ی معناداری وجود دارد. به نوعی که توزیع انواع روابط والدینی در بین مصرف کنندگان مواد محرکه به این شرح است: روابط خانوادگی (متشنج ۱۷.۸ درصد) ، روابط خانوادگی گاهی متشنج (۲۱.۶ درصد) ، روابط خانوادگی خوب (۳۱.۹ درصد) و روابط خانوادگی خیلی خوب (۲۸.۶ درصد) و در بین افراد سالم از نظر اعتیاد به مواد محرکه متشنج (۲.۵ درصد) ، گاهی متشنج (۱۳.۱ درصد) ، خوب (۴۹.۶ درصد) و خیلی خوب (۳۴.۸ درصد) است.
لذا نتایج نشان می دهد که در خانواده های سالم با روابط خوب و خیلی خوب درصد شیوع مصرف مواد محرکه کمتر است به این ترتیب می توان نتیجه گرفت نهاد خانواده و نوع رابطه والدینی (تشنج، گاهی تشنج، خوب و خیلی خوب) با میزان افسردگی فرزندان رابطه دارد و سلامت روان آنان نقش مهمی را برعهده دارد.
پژوهش حاضر نشان داد که میزان افسردگی با مصرف مواد محرکه و نشاط آور رابطه معناداری دارد و ترک کننده های ناموفق افسردگی و اضطراب را در طول دوره ی زندگی خود نسبت به کسانی که ترک نکرده اند، بیشتر تجربه می کنند.
منبع: isna. ir
ارسال نظر