پیشنهاد ایران در اجلاس جهانی آب
معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزایش مشارکت و همکاری در حوضههای آبریز فرامرزی، منطقهای و بینالمللی برای مقابله با سیل، خشکسالی و کمبود آب ضروری دانست و گفت: تعادل بین عرضه و تقاضای آب و بسیج سرمایهگذاری در زیرساختهای آب و خدمات بهداشتی آن باید در دستورکار کشورهای منطقه قرار گیرد.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، مهندس محمد جوادمحمدی زاده در اجلاس جهانی آب در کشور تایلند با بیان اینکه منطقه آسیا و اقیانوسیه از نظر منابع آبی دچار بحران های متعددی نظیر خشکسالی، کمبود منابع آب شیرین و در برخی مناطق با بحران های ناشی از سیل و طوفان مواجه است، تاکید کرد: آب در هسته اصلی توسعه پایدار قرار داشته که بطور تنگاتنگ با تعدادی از چالش های مهم جهانی در ارتباط است و یکپارچه سازی آب در توسعه پایدار اهمیت زیادی دارد.
وی با اعلام اینکه کشورهای منطقه با هدف تأمین آب آشامیدنی سالم و مقرون به صرفه که حق همه آحاد بشر می باشد باید مساعی خود را در جهت افزایش توان ذخیره آب به کار گیرند، اظهار داشت: تزریق آب های زیرزمینی و تقویت آب خوان ها، ذخیره سازی آب به روش های سنتی در مقیاس کوچک و نگهداری آب بارش ها و ذخیره اب در اراضی پست و تالابی می تواند موثر باشد.
محمدی زاده ادامه داد: با تغییر در روش مدیریت منابع آب نسبت به تبیین مبانی تجارت آب و لحاظ اثرات آب مجازی بر اقتصاد ملی و همچنین تعیین بهای واقعی خدمات آب و ارزشگذاری آن به تفکیک مصرف کنندگان و مدیریت شفاف منابع آب با تمرکز بر روی درخواست های مصرف کنندگان و افزایش مشارکت همگانی مردم در تأمین، نگهداری و مصرف آب نیز باعث افزایش توان ذخیره آب در منطقه خواهد شد.
وی افزایش مشارکت و همکاری در حوضه های آبریز فرامرزی، منطقه ای و بین المللی برای مقابله با سیل، خشکسالی و کمبود آب ضروری دانست و گفت: تعادل بین عرضه و تقاضای آب و بسیج سرمایه گذاری در زیرساخت های آب و خدمات بهداشتی آن باید در دستور کار کشور های منطقه قرار گیرد.
محمدی زاده با تاکید بر ارزش نهادن به عوامل اکوسیستمی، خاطر نشان کرد: توجه جدی به حقابه اکوسیستم های حیاتی نظیر تالاب ها، رودخانه ها، دریاچه ها، خدمات اکوسیستمی نظیر کنترل سیلاب، آبیاری، توسعه صنعت گردشگری و حمل آبی از طریق منابع آبی می تواند سالانه چندین تریلیون دلار درآمد ایجاد کند.
وی افزود: حمایت از حوضه های آبریز و حفاظت از جنگل ها و مراتع و تقویت سفره های آب زیرزمینی، تالاب ها و دریاچه های آب شیرین نقش زیادی در استمرار و افزایش این مهم درآمدی دارد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه از توسعه بی رویه اراضی کشاورزی آبی باید جلوگیری شود، تصریح کرد: استفاده بهینه آب در تولیدات کشاورزی از طریق اصلاح مدیریت و توزیع منابع آب در بهره گیری از فن آوری های نوین و استفاده مجدد از آب مصرفی، موجب افزایش تولیدات کشاورزی و مصرف کمتر آب می شود.
محمدی زاده پیشنهاد کرد در برنامه جامع و مستمر، دولت ها درصدی از تولید ناخالص ملی خود را به حل مشکلات آب و بحران آن تخصیص دهند و نهادهایی برای حل اختلافات و هماهنگ کردن منابع مشترک از جمله منابع آبی مشترک تشکیل شود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست خواستار مبادله آب و صادرات آن بین کشورهای منطقه با توجه به توجیهات فنی، اقتصادی، اجتماعی، امنیتی، سیاسی و زیست محیطی با رعایت حقوق ذینعفان در هر حوزه شد.
وی تاکید کرد: اعطای تسهیلات لازم به بهره برداران آب در راستای طلب منابع مالی بیشتر از بخش خصوصی جهت سرمایه گذاری و تسریع در اجرای طرح های تأمین آب انجام شود.
محمدی زاده خاطر نشان کرد: اطلاع رسانی مؤثر و فرهنگ سازی به منظور ترویج و رعایت اصول صرفه جویی و مصرف بهینه باید در دستور کار همه دولت ها قرار گیرد.
به گفته محمدی زاده، امروز آب به یک مسئله بین المللی و جهانی تبدیل شده است و کمبود آن در مناطقی از جهان در نقطه بحران قرار دارد و براساس بعضی پیش بینی ها در آینده از چالش های مهم جهانی خواهد بود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام اینکه ضابطه آب بویژه در بخش کشاورزی یکی از عوامل و دلایل مشکل آب در جهان بویژه آسیا و اقیانوسیه است، گفت: بحران آب علیرغم فراگیربودن آن در هیچ جای دیگری به اندازه خاورمیانه ابعاد سیاسی و امنیتی نیاز است.
وی ادامه داد: کمبود طبیعی آب، توزیع نامتوازن، اشتراکی و بی جایگزین بودن منابع آب در کنار مسائلی نظیر افزایش بی رویه جمعیت و مصارف رو به تزاید آبی در کشورهای خاورمیانه، اقتصاد متکی به کشاورزی، سوء مدیریت در مصارف آب، تخاصمات ارضی، مرزی و ایدئولوژیکی این کشورها و فقدان قوانین بین المللی حاکم بر آب های مشترک از جمله عوامل تشدید کننده این بحران هستند.
محمدی زاده با اشاره به اینکه در قرن بیستم جمعیت جهان سه برابر شده است، افزود: مصرف آب هفت برابر بیشتر شد و اگر امروز بالغ بر یک سوم جمعیت جهان کمبود آب دارد تا سال ۲۰۲۵ این رقم به دو سوم افزایش خواهد یافت.
به گفته رییس سازمان حفاظت محیط زیست، تا سال ۲۰۲۵ که جمعیت دنیا دو میلیارد نفر افزایش می یابد، انسان ها به ۸۰ در صد افزایش در ذخایر آب نیاز خواهند داشت.
وی تصریح کرد: استفاده نادرست از منابع محدود آب و ایجاد آلودگی در این منابع منجر به بروز بحران ها و فاجعه های زیست محیطی خواهد گردید. روند رو به رشد توسعه کشورها، گسترش مراکز صنعتی، استفاده بیش از حد از کود و سموم در کشاورزی، تخلیه پساب ها به منابع آبی پذیرنده، زهاب های کشاورزی و فاضلاب های بیمارستانی و خانگی، کمیت و کیفیت منابع آبی محدود و ارزشمند کشورها را بشدت تهدید می نماید.
محمدی زاده خاطر نشان کرد: مدیریت یکپارچه منابع آبی، ضمن جبران برخی از کمبودها باعث افزایش ذخیره آبی موجود، حداقل نمودن اثرات منفی استفاده مجزا از منابع و مدیریت مؤثر و بهینه آب می شود.
وی ادامه داد: این موضوع بازدهی اقتصادی افزایش می یابد و هم پایداری اکولوژیکی و زیست محیطی که حفاظت اکوسیستم ها و محیط زیست را که به نسل های آینده نیز تعلق دارد، تضمین می کند و هم مساوات در دسترسی مطمئن به آب را که حق همه انسان ها بلکه موجودات زنده است و دولت ها به عنوان پایه اصلی امنیت آب به آن متعهد می باشند را به رسمیت می شناسد.
محمدی زاده در ادامه به اقدامات جمهوری اسلامی ایران برای برون رفت از بحران فعلی در حوزه مدیریت منابع آب پرداخت و اظهار داشت: سیاست گذاری در بخش آب بر اساس ارزش واقعی منابع آبی با رویکرد توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست کشور، بهره گیری از مؤثرترین امکانات و تجهیزات مدیریت منابع آب و پساب، ضرورت استفاده از سیستم های نوین آبیاری و بازچرخانی آب، ارتقای برنامه های مدیریت فاضلاب ها و رون آب ها به منظور تصفیه و بازچرخانی آن ها، بهره گیری از منابع آب غیرمتعارف برخی از جمله فعالیت های ایران در این حوزه است.
وی ادامه داد: حفاظت از کیفیت منابع آب در برابر آلودگی ها از طریق توسعه برنامه های تصفیه فاضلاب و مدیریت عدم تخلیه آنها به منابع آبی و محیط زیست، استقرار سیستم های یکپارچه پایش منابع آب سطحی و زیربنایی و استقرار سیستم یکپارچه پایش منابع آلاینده آب، توجه کافی به آبخیزداری و کنترل میزان فرسایش و رسوب، کنترل برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی و تأکید بر برنامه های حذف آلودگی از مبدأ و ارتقاء آموزش همگانی و مشارکت مردمی در زمینه پیشگیری، کنترل و کاهش آلودگی منابع آب از دیگر اقدامات ایران در مدیریت منابع آب می باشد.
ارسال نظر