رویکرد ناجا از "مدرک گرایی" به "مهارت افزایی" در حال تغییر است
این مقام ارشد انتظامی ادامه داد: همانگونه که روشها و ارتباطات زندگی مردم مدام دستخوش دگرگونی است بنابراین آموزش هم باید به طور مستمر و دائم تغییر کند و به روز شود، در واقع کشوری موفق است که در مسیر آموزش متغیر، پویا و به روز باشد.
سردار امیر حسین یاوری با بیان اینکه " پویایی " مهمترین ویژگی معاونت آموزش و تربیت ناجا است، اظهار کرد: به واسطه این شاخص بارز لازم است که این معاونت به صورت "مستمر" تغییر کند؛ در واقع باید متناسب با تغییراتی که در محیط پیرامونی و یا درون سازمان صورت میگیرد، "آموزش" هم دستخوش تغییر و به روز شدن شود.
وی تغییر در منابع و متون آموزشی، تجهیزات، شرایط آموزشی و ... را از الزامات تغییر در آموزش بر شمرد و افزود: تغییر مستمر نیازمند بودجه و هزینه مستمر است و باید گفت: یکی از دلایلی که اصولا تغییر در فرایند آموزش مورد توجه و استقبال قرار نمیگیرد همین مسئله است.
معاون تربیت و آموزش ناجا با بیان اینکه متاسفانه طی سالهای گذشته در مجموعه آموزش و تربیت ناجا شاهد یک نوع آموزش بودیم، اضافه کرد: آموزشها در پلیس به چند دسته تقسیم میشود؛ بعضی آموزشها از جنس" ثابت" و به عنوان آموزش "پایه"محسوب میشود و بعضی از آموزشها براساس شرایط تغییر میکند.
این مقام ارشد انتظامی ادامه داد: همانگونه که روشها و ارتباطات زندگی مردم مدام دستخوش دگرگونی است بنابراین آموزش هم باید به طور مستمر و دائم تغییر کند و به روز شود، در واقع کشوری موفق است که در مسیر آموزش متغیر، پویا و به روز باشد.
سردار یاوری خاطرنشان کرد: از زمان قبول مسئولیت در معاونت آموزش و تربیت ناجا و براساس دستوراتی که توسط فرماندهی ناجا به بنده ابلاغ شد، طی برگزاری جلساتی با کارشناسان و صاحب نظران، راهبردهای این معاونت در سالهای آتی تدوین و تعریف شد، به طوری که سه برنامه راهبردی "ارتقاء مهارت تیراندازی"، "دفاع شخصی ـ. آمادگی جسمانی" و "خودامدادی و دیگر امدادی" در راس اقدامات معاونت آموزش و تربیت ناجا در سال ۹۵ و ۹۶، قرار گرفت که این ۳ عنصر به یک دایره مرکزی یعنی "مهارت افزایی"منتج میشود، بنابراین معاونتهای آموزشی رده ها، پلیسهای تخصصی، ردههای ستادی، استانی و مراکز آموزش موظف شدند در مسیر رسیدن به این سه راهبرد گام بردارند.
این مقام ارشد انتظامی مطرح کرد: بر اساس ارزیابیهای صورت گرفته تا اواخر سال ۹۴ نمره تیراندازی مطلوب و ایده ال نبود بنابر این از اواخر ۹۴ به بعد "قرارگاه جهادی آموزش و تربیت " در راستای ارتقاء مهارتهای عملی کارکنان نیروی انتظامی فعال و شروع به کار کرد.
وی اضافه کرد: با فعال شدن قرارگاه جهادی آموزش و تربیت ناجا در اولین گام، ۸۹ درصد پرسنل ناجا مورد آزمون عملی تیراندازی قرار گرفتند و آزمون "مهارت سنجی" در این حوزه را دادند و ارزیابی دقیق و درستی از سطح و وضعیت تیراندازی کارکنان نیروی انتظامی به دست آمد.
معاون آموزش و تربیت ناجا افزود: بر اساس این آزمون و در گام اول مسئولان ناجا، روسای پلیس و معاونتها باید برنامه ریزیها را در مسیر ارتقاء مهارتها متمرکز میکردند که در بازه زمانی، مشخص شد هزینه کرد در فرایند آموزش و ارتقاء مهارتهای کارکنان به نتایج مثبتی خواهد رسید.
این مقام ارشد انتظامی بیان کرد: بنا به گفته سرلشکر باقری در اختتامیه قرارگاه جهادی آموزش و تربیت ناجا در اسفندماه سال ۹۵، نیروی انتظامی نیاز به انقلاب آموزشی دارد.
وی در توضیح نیاز نیروی انتظامی به انقلاب آموزشی عنوان کرد: هرچند برای انجام عملیاتها نیاز به یک سری امکانات وجود دارد، اما واقعیت این است که به موازات ارتقاء تجهیزات و تزریق امکانات به روز، باید توانمندی کارکنان را در مسیر بهره وری از تجهیزات و یا واکنش سریع و به موقع در موقعیتهای مختلف با آموزش صحیح ارتقاء داد.
وی با اشاره به اهمیت تحول آموزشی در ناجا تاکید کرد: برای تحقق این مهم باید به هدف گذاری و ساختار بندی بر اساس نیاز سنجی، منابع انسانی، بودجه و ... توجه شود.
سردار یاوری یادآور شد: با احساس نیاز به انقلاب آموزشی در ناجا، از سال ۹۴ و با تأکیدات سردار " حسین اشتری " فرمانده ناجا در سالهای ۹۴، ۹۵ و ۹۶ بر "آموزش محوری " متمرکز شدیم و با تمرکز بر این رویکرد، به تدریج شاهد تغییرات مثبت و جدی در حوزه بودجه در ناجا بودیم به طوری که بودجه آموزش تیراندازی افزایش محسوس و چشمگیری پیدا کرد.
این مقام عالی انتظامی در معاونت آموزش و تربیت ناجا یاد آور شد: در گذشته پرسنل ناجا در تمام سطوح ستادی و عملیاتی میتوانستند سالی ۱۳ عدد فشنگ تیراندازی کنند بنابر بر اساس نیازسنجی، کارکنان نیروی انتظامی را به دو دسته تقسیم کردیم؛ کسانی که سلاح به دست هستند و درگیر اقدامات عملیاتی که به نوعی یک سوم ناجا در این طیف قرار دارند بر اساس رویکرد جدید مجاز هستند در ۴ دوره ۱۳ فشنگ با سلاحهای مختلف شلیک کنند و دسته دوم کسانی که جزء بخش ستادی و اداری محسوب میشوند که سهمیه سالیانه تیراندازی همان عدد ۱۳ باقی میماند.
رونمایی از "رباط سبیل متحرک" با سه کارکرد متفاوت
وی اضافه کرد: در فرایند ارتقاء مهارت تیراندازی، سپری کردن چند مسیر آموزشی را برای همگان اجباری کردیم به طوری که آموزشهای اولیه سلاح کشی، لیزری، بادی و سلاح جنگی بخشی از این آموزشها است، هم چنین در اواخر فروردین ماه امسال از یک "رباط سبیل متحرک" رونمایی کردیم که سه حالت متفاوت دارد؛ در حالت اول شکل سبیل شبیه ماشین است؛ در واقع مأمورها باید با یک ماشین آن را (سیبل را) تعقیب کنند.
در حالت دوم شکل سیبل و مکان تیر انداز ثابت است و در حالت سوم نیز تیرانداز در ماشین با سرعت ۴۰ کیلومتر متحرک و سبیل هم با سرعت ۴۰ کیلومتر متحرک و مامور باید از بین (ماشین و آدم) رد شود.
وی در بخش دیگری به تمرکز بر ارتقاء مهارت کارکنان در حوزه دفاع شخصی پرداخت و توضیح داد: برنامههای مختلفی پیش بینی شده است به عنوان مثال علاوه بر آموزشهای همگانی برای پرسنل، در یک برنامه ریزی استاد دفاع شخصی به کلانتریها رفته تا سطح دفاع شخصی ماموران را بالا ببریم.
این مقام ارشد انتظامی ادامه داد: به موازات انقلاب آموزشی در حوزه فناوری اطلاعات و پیشرفت تکنولوژی بحث " سرکلاس حضور فیزیکی داشتن" توام با ماموریتهای پیش بینی نشده و لحظهای یکی از دغدغهها است بنابراین آموزشها را در حوزه "آی تی" و بهره وری از تکنولوژیهای روز متمرکز کردیم، به طور مثال برنامه ریزی به سمتی رفت که برخی از آموزش ها، چون بازرسی خودرو، بازرسی منزل، بازرسی سر صحنه قتل و ... از طریق " وی آر (vr) " انجام شود و در این راستا با وزارت دفاع قراردادی منعقد و در رابطه با مفاد این قرارداد نیز نیازها ودرخواست هایمان را مطرح کردیم.
معاون تربیت و آموزش ناجا ناجا ادامه داد: در واقع بناست که این معاونت در سال جاری چند مسیر همزمان را طی کند که تداوم فعالیت قرارگاه جهادی آموزش و تربیت با برنامههای جدید آموزشی یکی از اقدامات است.
وی اضافه کرد: نظام جامع آموزشی نوین که از سال ۹۳ از طریق ستاد کل ابلاغ شده و کارکنان در سطح درجه داری باید ۴ سطح مهارتی را طی کنند تا ارتقاء یابند و فرایندها برای رسیدن به مقطع افسری سخت گیرانهتر میشود و در واقع آموزش افراد براساس آموزش "ضمن خدمت" و" حین خدمت" است به طوری که اگر یک نفر یک بازه زمانی مشخص و تعریف شده آموزش ضمن یا حین خدمت را طی کند در معادل سازی، چون سطح فوق دیپلم، لیسانس و... محسوب میشود، نیز از دیگر برنامههای در دستور کار است.
این مقام ارشد انتظامی خاطر نشان کرد: در نظام جامع آموزشی نوین و پس از این، تحصیلات کارکنان ربطی به درجه ندارد و با اخذ مدرک دکتر یا فوق لیسانس، درجه کارکنان ارتقاء پیدا نمیکند به طور مثال؛ "استوار دکتر یاوری یعنی دکتری که میتواند سرهنگ باشد یا گروهبان و یا.... "
سردار یاوری عنوان کرد: در نظام افسری نیز روش قالب؛ ورود از طریق دیپلم به دانشگاه پلیس است و متقاضیان پس از فارغ التحصیلی و طی چند مرحله آموزش "ضمن خدمت" و "حین خدمت" به مرحله دافوس، کارشناسی ارشد و دکتری راه مییابند... یعنی احتمال اینکه کسانی که در ناجا به مقطع دکتری برسد به شدت کاهش مییابد چراکه معتقدیم نیروی انتظامی یک سازمان "تکنیکی" است و نیاز به "تکنسین " دارد تا به یک ایدئولیک یا تئوریسین!
این مقام عالی انتظامی ادامه داد: کارمندان ناجا که با دیپلم وارد میشوند باید ۸ سطح مهارتی که مساوی با دکتری است را طی کنند. به طور مثال ۳۰ نفر را انتخاب میکنیم بعد از دوره چند ماهه و آموزش "ضمن خدمت" این افراد وارد سطح مهارتی ۱ و ۲ شده و این سطوح را طی میکنند و پس از آن کار عملی را شروع میکنند و اگر حین فعالیت از خود قابلیت و توانمندی نشان دادند وارد مهارت ۳ و مهارت ۴ میشوند.
وی تشریح کرد: در این فرایند ممکن است یک کارمند با سطح ۴ و یک کارمند با سطح مهارتی ۸ بازنشسته شود.
سردار یاوری در پاسخ به این سوال که نظام جامع آموزشی نوین از چه زمانی اجرایی میشود؟ گفت: مقدمات این فرایند انجام گرفته و این طرح به زودی اجرایی میشود به طوری که برابر این فرایند و نظام آموزشی جدید، از سال ۹۳ نیروی انسانی هیچ مدرکی تحصیلی را اعمال و وارد سیستم نمیکند البته اجرای برنامهها نیازمند هماهنگی بین بخشی بویژه میان نیروی انسانی و معاونت تربیت و آموزش است.
این مقام ارشد انتظامی عنوان کرد: با تمام پلیس، معاونتها و فرماندهی استانها به صورت مجزا تفاهم نامه آموزشی امضاء کردیم مبنی بر اینکه در سال ۹۶ چه دورههایی برای چه تعداد افراد باید تشکیل بدهند.
وی در ادامه با اشاره به برنامههای پیش روی این معاونت گفت: از اوایل تیرماه با همراهی معاونت بازرسی، نظارتهای استانی از سراسر کشور را شروع میکنیم تا ارزیابی شود که بین سالهای ۹۴،۹۵ و ۹۶ تغییر و تفاوت جدی در مهارتهای عملی و علمی کارکنان بوجود آمده یا نه!
این مقام انتظامی با بیان اینکه در حال حاضر ۴۳ هزار و ۲۰۰ نفر در حال آموزش هستند، مطرح کرد: هیچ دستگاهی، چون نیروی انتظامی در حوزه " آموزش محوری " و ارتقاء مهارت کارکنان متمرکز نیست که این مهم را از رویکرد و توجه وِیژه فرمانده ناجا بر آموزش داریم.
وی با تاکید بر اینکه بخش عمده نظام جامع آموزشی نوین بر "مهارت" متمرکز است، گفت:: در این نظام آموزشی هر فرد در هر پستی و هر شغلی باید دورههای مهارتی لازم را طی کند، در واقع بنا داریم کارکنان در کنار فعالیت و وظایف روزمره، روسا و کارکنان به صورت مداوم و مستمر تحت آموزش باشند و رویکردمان "مهارت محوری" است.
وحدت رویه در ردههای مختلف ناجا منجر به انقلاب آموزشی در ناجا میشود
سردار یاوری با بیان اینکه در نظام جامع آموزشی نوین ارتقاء هر فرد با تلاش و انگیزه خود فرد و نمایش توانمندی هایش ارتباط مستقیم دارد، افزود: راهکار نتیجه بخشی آموزش؛ اتحاد و هماهنگی بین بخشهای مختلف آموزش در ناجا است، اگر وحدت رویه در ردهها و معاونتهای ستادی و استانی برای تحقق برنامه وجود داشته باشد میتوانیم شاهد انقلاب آموزشی باشیم.
تاکید فرمانده ناجا؛ عضویابی جایگزین عضوگیری
وی با بیان اینکه تاکید و رویکرد فرمانده ناجا " عضو یابی " به جای " عضو گیری " است، بیان کرد: ورود افراد توانمند، متعهد و دارای ویژگیهای خاص اخلاقی و فیزیکی به سازمان بسیار حائز اهمیت است و تعریف نظام جامع آموزشی نوین نیز بر این مبناست که در جذب و پذیرش افراد باید دقت شود و به کار گیری افراد در ردههای مختلف پلیسی علاوه بر توانمندیها بر اساس علاقمندی صورت بگیرد چراکه اگر فرد برحسب علاقه وارد شود سرعت، دقت، کیفیت فعالیت ارتقاء مییابد و کارکنان در مسیر توانمندی و علاقه، حرفهای میشوند.
مسیر حرکت ناجا از مدرک گرایی به سوی مهارت گرایی است
وی افزود: یکی از ویژگی نظام جامع آموزشی نوین این است که کسی که وارد یک سیستم میشود بیش از دو مدرک نمیتواند بگیرد به طور مثال فردی که با دیپلم وارد میشود میتواند تا سطح "فوق دیپلم" و "لیسانس" پیش رود ویک فرد با مدرک لیسانس نیز میتواند تا مقطع "فوق لیسانس" و" دکتری" ادامه تحصیل دهد، در واقع مسیر حرکت و تحول ناجا از "مدرک گرایی" به سوی "مهارت گرایی" است.
سردار یاوری در پاسخ به این سوال که آیا برای کارکنانی که حائز رتبه و قهرمانی در میادین ورزشی میشوند تمهیداتی وجود دارد یا خیر؟ گفت:: مطابق آیین نامه ستاد کل نیروهای مسلح برای کارکنانی که در مسابقات کشوری و منطقهای حائز رتبه و قهرمانی شوند تشویقی لحاظ میشود.
آموزش؛ سکوی پرتاب سازمان به سوی ترقی
وی ادامه داد: قرائن و شواهد بیانگر این است که که با توجه و تمرکز بر آموزش محوری، خونی تازه در رگهای تربیت و آموزش نیروی اننتظامی به جریان افتاد، تجزیه و تحلیل آمارها نشان میدهد که اتفاقهای خوبی در امر تربیت و آموزش کارکنان رخ داده است و ضمن ایجاد "همگرایی" در نظام تربیت و آموزش، نتایج آن در کاهش خسارات جانی و مالی ناجا، کاهش برخی جرایم، افزایش کشفیات و... متبلور شده است.
معاون تربیت و آموزش ناجا گفت: آموزش و تربیت باید به عنوان رکن اساسی در همه تصمیم گیریها جای خود را حفظ کند، همه باید باور داشته باشند که سکوی هر موفقیتی تربیت و آموزش است و زمینه ساز هر شکست و ناکامی، بی توجهی به موقعیت حساس و ممتاز آموزش است، پس باید کمر همت بست، پرتوان و پرانرژی به تلاشها ادامه داد و خستگی را برای همیشه خانه نشین کرد.
ارسال نظر