نگاهی گذرا به ابرپروژه های تهران;
از برج میلاد تا پل طبیعت;ابر پروژه هایی که در دوران قالیباف افتتاح شد
پل طبیعت، اولین پل صرفا پیاده رو در ایران است که بوستان آب و آتش و پارک جنگلی طالقانی را به یکدیگر متصل می کند. این پل در ۲۱ مهر ماه ۱۳۹۳ مصادف با عید غدیر خم با حضور دکتر قالیباف افتتاح شد.
یکی از پروژه هایی که در زمان مسولیت دکتر قالیباف به بهره برداری رسید برج میلاد است. این برج چندمنظوره با هدف ساختن سازه ای به یاد ماندنی و به عنوان نمادی برای شهر تهران و به منظور رفع نیازهای مخابراتی و تلویزیونی تهران ساخته شده است.
برج میلاد تشکیل شده از ستون اصلی سازه و راس است. ستون اصلی یک سازه بتونی با مقطع هشت ظلعی است که حدود 80 هزار تن وزن دارد و ارتفاع آن به 315 متر می رسد. این بدنه که اصطلاحاً شفت نامیده می شود به جدید ترین روش ساخت یعنی قالب لغزان ساخته شده است. عملیات ساخت بدنه دی ماه 77شروع شد و دی ماه چهار سال بعد به پایان رسید. سازه راس برج میلاد مرتفع ترین ساختمان 12 طبقه دنیاست. با اینکه فقط سه برج بلندتر از برج میلاد در دنیا وجود دارد، در هیچ کدام چنین عمارتی در ارتفاع تعبیه نشده است. ساخت یک سازه به بلندی 68 متر با اجزای لوله ای شکل از نظر سازه یک کار پیچیده و دشوار است؛ حالا به آن اضافه کنید که این سازه عظیم باید در ارتفاع 300 متری از سطح زمین نصب شود، یعنی جایی که سرعت باد سرسام آور است و البته باید کاملاً ایمن باشد آنقدر که مردم بتوانند به راحتی از امکانات آن استفاده کنند.
برج میلاد با ارتفاع کل 435 متر چهارمین برج بلند مخابراتی - تلویزیونی دنیا است که شامل ساختمان سرسرا (لابی) در پای برج با زیربنای 16000 مترمربع، شفت بتنی به ارتفاع 315 متر، سازه راس 12 طبقه با زیربنای بیش از 12000 مترمربع ـ که یکی از بزرگ ترین سازه راس برج های مخابراتی ـ تلویزیونی دنیا است ـ و یک دکل فلزی 120 متری. در سه طرف بدنه برج 6 آسانسور شیشه ای، هر یک با ظرفیت25 نفر قرار خواهند گرفت که با سرعت متوسط 7 متر بر ثانیه، بازدید کنندگان را به بالای برج منتقل خواهد کرد.
پل طبیعت؛ یک سازه کاملا سازگار با محیط زیست و طبیعت
پل طبیعت، اولین پل صرفا پیاده رو در ایران است که بوستان آب و آتش و پارک جنگلی طالقانی را به یکدیگر متصل می کند. این پل در ۲۱ مهر ماه ۱۳۹۳ مصادف با عید غدیر خم با حضور دکتر قالیباف افتتاح شد. پل طبیعت در نقطه ای واقع شده که محل تلاقی شریان های اصلی پایتخت مانند بزرگراه های مدرس، همت، حقانی و رسالت است.
پل طبیعت پلی که در خاورمیانه همتایی ندارد و همچنین بزرگ ترین پل عبور و مرور غیر خودرویی کشور به حساب می آید که مساحت آن 7 هزار مترمربع است. پل مذکور با شرایطی منحصربهفرد، یکی از مقاصد گردشگری شهر تهران و دست آخر هم نماد جدیدی برای پایتخت به حساب می آید. وقتی زمین های عباس آباد طراحی می شد 2 پل به عنوان گذرگاه پیاده برای اتصال 2 جبهه شرقی و غربی بزرگراه مدرس در نظر گرفته شده بود. این 2 پل با یکدیگر تلفیق و به صورت یک پل در چند سطح در آمد و به این ترتیب پل طبیعت شکل گرفت.
در طراحی این پل از معماری پلهای ایرانی مانند پل خواجو الهام گرفته شده و یک سازه کاملا سازگار با محیط زیست و طبیعت است که نمونه مشابه آن در پارک های ملی و طبیعی کشورهای فرانسه، کانادا، هلند، بلژیک، مالزی و استرالیا ساخته شده است.
پل طبیعت یک پل سه پایه برای تردد پیاده از بالای بزرگراه مدرس، مکث و دیدار از مناظر پیش رو و همچنین تجربه آرامشی فوقالعاده در ارتفاع ۴۰ متری از سطح زمین است. مساحت این پل 7 متر مربع است که ۷۲۰ متر آن به فضای سبز و ۴۸۰ متر آن به رستوران ها، کافی شاپ و دیگر فضاهای فرهنگی و تفریحی اختصاص دارد
پل جوادیه؛ زیباترین پل کابلی خاورمیانه
پل جوادیه، ۲۱۰ متر طول دارد که ۸۴ متر آن شیب راه شمالی- جنوبی است و ۱۰۴ متر و نیم آن معلق است. این پل که به عنوان نخستین پل معلق در کشور و سومین نماد شهر تهران پس از برج آزادی و برج میلاد، شناخته میشود، از جهت مهندسی و فنی منحصربهفرد است و نخستین پل سه پایه با تکنولوژی خاص در ایران به شمار میرود. پل جوادیه در برابر زلزله مقاوم است و میتواند بزرگترین زلزله را تحمل کند. تمامی انرژی مورد نیاز روشنایی و نورپردازی پل جوادیه با استفاده از انرژی باد و خورشیدتامین می شود.
تونل نیایش و پل صدر؛ چهارمین ابر پروژه برتر جهان
در سال 2014 رتبههای اول تا چهارم مسابقه بینالمللی مدیریت پروژها اعطا شد که تونل نیایش و بزرگراه طبقاتی شهید صدر در این مسابقه توانست حائز رتبه چهارم شود تا از کشورمان نیز پروژهای شاخص در میان برترین ابرپروژههای جهان در سال ۲۰۱۴ حضور داشته باشد. کیفیت ساخت و رعایت استانداردهای روز علوم مهندسی در پروژههای تونل نیایش و بزرگراه طبقاتی صدر باعث شده تا این 2طرح عظیم ملی، مدنظر انجمن مدیریت پروژههای بینالمللی قرار گیرد. انجمنی با بیش از 50سال قدمت که بیش از یک دهه است هر ساله به انتخاب طرحهای شاخص جهانی از حیث مسائل مدیریتی پروژهها میپردازد.
مترو؛ ازجمله کم حادثه ترین خطوط ریلی در دنیا
یکی از پروژه های شاخص و ماندگار شهرداری تهران در سالهای اخیر متروی تهران است. مترو 2 شهر تهران و کرج روی هم رفته 78 ایستگاه دارد که این ایستگاه ها در 136 کیلومتر مسیر مترو وجود دارند. البته بخشی از این مسیر (از تهران تا کرج و داخل کرج) روی زمین است. برای ساخت هر کیلومتر مترو حدود 250 میلیارد تومان هزینه می شود. بنا به گفته مسئولان شهری، تاکنون در تهران جز یکی دو مورد اتفاق، هیچگونه حادثه ای رخ نداده که در دنیا کم نظیر است.
محمد کاظم حاجی عسگری، فوق لیسانس عمران
ارسال نظر