ابراهیم سحرخیز معاون سابق وزارت آموزش و پرورش در خصوص مصوبه تدوین تقویم آموزشی، اظهار داشت: ماجرای تدوین تقویم آموزشی از آنجا شروع شد که وقتی نتوانستند بحث آلودگی هوا در کلانشهرها را حل کنند، دنبال این بودند که تعطیلات آموزشی را به‌گونه‌ای ساماندهی کنند که لااقل در طول سال تحصیلی به خصوص در فصل پاییز و زمستان، دانش‌آموزان بتوانند تعطیلاتی را داشته باشند؛ در حقیقیت با یک‌تیر، دو نشان بزنند یعنی هم بحث آلودگی هوا را حل کرده و هم اینکه زمان آموزش را متناسب‌سازی کنند.

وی ادامه داد: در این خصوص چند اشکال به وجود می‌آید که باید دقت نظر بیشتری وجود داشته باشد؛ اولاً ما در حال استقرار نظام جدید آموزشی و گذر از نظام فعلی به جدید هستیم و این موضوع مراقبت‌های خاص خود را می‌طلبد.

سحرخیز اضافه کرد: ثانیاً در ساختار نظام جدید آموزشی باید دقت نظر خاصی داشته باشیم تا معلم بتواند در طول یک سال تحصیلی به لحاظ جدول زمانی، عناوین جدول برنامه درسی و میزان محتوایی که تولید کردیم، در فرایند یاددهی ـ یادگیری با دانش‌آموز، موفق باشد.

وی افزود: گلایه‌ای در گذشته وجود داشت و عنوان می‌شد که تعطیلات ناخواسته باعث می‌شود معلم به جای برگزاری کلاس جبرانی، در یک جلسه به اندازه 3 جلسه درس دهد؛ بر این اساس اگر در یک جلسه، معلم بیشتر از محتوای درسی آموزش دهد، تمرین نشود و ارزشیابی صورت نگیرد، یادگیری تحکیم پیدا نمی‌کند و دانش‌آموز دچار افت تحصیلی می‌شود.

معاون سابق وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: افت تحصیلی موجب می‌شود، محصلان مجبور شوند به کلاس‌های خصوصی و آموزشگاه‌های علمی آزاد بروند. پس نباید از سال‌تحصیلی به قدری بکاهیم که شیر بی یال و کوپال شود.

وی افزود: در گذشته به ما خرده می‌گرفتند که «پنج‌شنبه‌ها را تعطیل کردید که موجب شد، طول سال تحصیلی کوتاه شود و این در حالیست که حجم کتاب‌های درسی به قوت خود باقی مانده بود پس به دانش‌آموز فشار درسی وارد می‌شد و برای جبران آن باید به کلاس خصوصی و آموزشگاه آزاد می‌رفت» پس اکنون بر اساس چه استدلالی، می‌خواهند برای حل مشکل ترافیک و آلودگی هوا، زمان آموزشی را تغییر دهند.

سحرخیز گفت: بحث کلیات تعطیلی مطرح نیست بلکه تعطیلات نباید در حدی باشد که به کتاب‌های درسی، فرایند آموزشی و ارزشیابی دانش‌آموزان، ضرر بزند؛ باید شرایط اقلیمی و جغرافیایی و تفاوت‌هایی که در کشور ایران وجود دارد در تقویم آموزشی مورد توجه قرار گیرد.

وی ادامه داد: هنوز هم شاهدیم که پوشش تحصیلی دختران کمتر از پسرهاست و در بعضی از نقاط، مدارس چند پایه وجود دارد ضمن اینکه در بعضی از روستاها، معلم متخصص نداریم و این در حالی است که یک معلم، چند کتاب را درس می‌دهد و همه این دانش‌‌آموزان در امتحان نهایی و همه در کنکور شرکت می‌کنند که می‌بینیم با عدالت آموزشی سنخیت ندارد.

معاون سابق وزارت آموزش و پرورش اضافه کرد: برخی می‌گویند تعطیلات تابستان را کم کنیم و سال تحصیلی از اول یا نیمه شهریور ماه آغاز شود و به جای آن در فصل زمستان، دانش‌آموزان یک ماه یا 15 روز تعطیل باشند؛ فراموش نشود که در گذشته آموزش و پرورش موفق نشد تعطیلات نوروز را به 5 روز کاهش دهد، ناچاراً 13 روز تعطیلات نوروز را داریم و هیچ کاری نمی‌شود انجام داد.

وی افزود: حواسمان باشد که برخی امتحانات ما نهایی است و کل کشور باید در یک روز امتحان دهند و در امتحان نهایی، استان‌های سردسیر، گرمسیر، روستایی و شهری فرق نمی‌کنند. 

سحرخیز تصریح کرد: اگر بدون بررسی کامل و به صورت شتابزده و فقط برای کاهش آلودگی هوا به تغییر تقویم آموزشی اقدام شود، پشیمان‌ می‌‌شویم.

وی با بیان اینکه در سند تحول، بحثی به عنوان متناسب‌سازی ساعات و زمان آموزش داریم، گفت: حواسمان باشد در مطالعات تطبیقی، خود را با کشورهای که به هیچ وجه تشابهی با ما ندارند، مقایسه نکنیم و اگر بدون مطالعه و شتابزده حرکت کنیم، اتفاقات ناگواری برای نظام آموزشی می‌افتد.