به گزارش پارس ، به نقل از خبرگزاری فارس فریدون لایقی در نشست خبری در رابطه با موضوع توانبخشی اظهار داشت: در زمینه نظام سلامت سه سطح پیشگیری، درمان و توانبخشی وجود دارد، به طور مثال در حوزه پیشگیری به بیماران توصیه می‌شود با مصرف کمتر نمک از ابتلا به فشار خون پیشگیری کنند و در صورتی که بیماران دچار فشار خون شوند به دلیل تصلب شرائین ممکن است سکته مغزی برای آنها ایجاد شود که این یعنی بیمار وارد فاز درمان شده است.

وی افزود: پس از فاز درمان در بیمار سکته مغزی توانبخشی آن آغاز می‌شود، در برخی از کشورها بعد از 72 ساعت بیمار مستقیماً وارد مرحله توانبخشی شده و یک تیم توانبخشی شامل متخصص طب فیزیکی، فیزیوتراپ، کاردرمان، گفتاردرمان، شنوایی‌سنج و متخصص مغز و اعصاب به بیمار کمک می‌کنند، همچنین وجود گروه روانپزشک و مددکار اجتماعی در کنار این بیمار ضرورت دارد.

رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده بیان داشت: پیشگیری کم ‌هزینه‌ترین سطح نظام سلامت و توانبخشی پر هزینه‌ترین آن است و در واقع توانبخشی حلقه مغفول و مظلوم در نظام سلامت بوده است که در دولت جدید و با درایت عمیق وزیر بهداشت در حال حاضر توجه ویژه‌ای به این مسئله شده است.

لایقی گفت: بعد از سالیان سال موضوع توانبخشی در وزارت بهداشت قرار گرفته است و این مسئله برای کشور و در جهت ارائه خدمات به بیماران ضرورت دارد.

وی افزود: از لحاظ استاندارد به ازای هر یک میلیون نفر 100 تخت توانبخشی نیاز است و به طور مثال در صورتی که جمعیت ایران را 70 میلیون نفر در نظر بگیریم 7 هزار تخت توانبخشی نیاز داریم در حال حاضر آمار بیمارستان‌های توانبخشی کشور ما حتی از دیگر کشورهای همسایه کمتر است به طوری که در کل کشور تنها دو بیمارستان توانبخشی با 200 تخت داریم.

رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده ادامه داد: آلمان 500، آمریکا 2 هزار و کویت 5 بیمارستان توانبخشی دارند و ترکیه نیز 2 هزار تخت توانبخشی در بیمارستان‌های کشور خود اختصاص داده است.

لایقی تصریح کرد: از نظر استاندارد بین‌المللی در رابطه با تعداد بیمارستان‌های توانبخشی در نقطه صفر قرار داریم که توجه به این مسئله حائز اهمیت است، البته توجه‌های دولت جدید سبب شده است که ماه گذشته برای اولین بار پروانه بیمارستان با گرایش توانبخشی صادر شد.

وی گفت: بیمارستان رفیده مدت‌ها به دلیل مشکل بین وزارت بهداشت و بهزیستی و همچنین مسائل مربوط به اوقاف تعطیل شده بود و به تازگی این بیمارستان با بخش‌های جدید آغاز به کار کرده است.

رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده با اشاره به اینکه بیمارستان توانبخشی رفیده به بیماران خدمات ویژه بستری و سرپایی ارائه می‌دهد گفت: کار در این بیمارستان به صورت تیمی برای بیمار انجام می‌گیرد که از این لحاظ می‌توان گفت این اقدام در کشور منحصر به فرد است.

لایقی در ادامه عدم رشد توانبخشی در کشور را نبود حمایت سازمان‌های بیمه‌گر برشمرد و افزود: تا به حال به موضوع توانبخشی توجه جدی نشده و تعرفه‌ها در این حوزه نیز واقعی نبوده است ما سعی کردیم باهمکاری رئیس دانشگاه توانبخشی و مدیریت قوی ایشان مشکل بیمارستان توانبخشی را به صورت ریشه‌ای حل کنیم.

وی ادامه داد: مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی نسبت به موضوع حمایت سازمان‌های بیمه‌گر از خدمات توانبخشی مثبت است و امیدواریم مشکلات در این زمینه حل شود.

رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده گفت: کشورهای غربی سرمایه‌گذاری بدون حساب انجام نمی‌دهد و شرکت‌های بیمه در زمینه توانبخشی رقابت می‌کنند چرا که مطالعات کشوری انجام داده و به این نتیجه رسیده‌اند اگر بیماری که معلولیت دارد تحت توانبخشی مناسب قرار گیرد به بیمار و نظام سلامت کمک شده است، چرا که پیشگیری ثانویه از عوارض بیماری با مسئله توانبخشی محقق می‌شود.

لایقی اظهار داشت: توجه به مسئله توانبخشی سبب می‌شود که فردی که دچار معلولیت شده را بتوانیم به زندگی عادی برگردانیم این مسئله تا جایی مورد توجه در جهان قرار دارند که حتی با اقدامات توانبخشی در جهت بهبود بیماران معلول می‌توانیم سبب مدال‌آوری آن در مسابقات پاراالمپیک شویم.

وی با اشاره به افتتاحیه مجدد این بیمارستان گفت: بیمارستان رفیده پذیرای تمام بیماران دچار معلولیت جسمی و حرکتی است و تمام تعرفه‌ها نیز به صورت دولتی بوده و خدمات با کیفیت به بیماران ارائه می‌شود به طوری که می‌توان گفت هزینه یک بیمار بستری می‌تواند 25 هزار تومان در روز و حتی کمتر برای یک بیمار روستایی باشد چرا که بیمار تنها 6 درصد کل هزینه را پرداخت می‌کند.

رئیس بیمارستان توانبخشی رفیده با تاکید بر این که 7 هزار تخت بیمارستانی توانبخشی در کشور کمبود داریم گفت: سیستم ارجاع مناسب نیز برای ارائه این خدمات ایجاد نشده است که با اقدامات در دستور کار این امید می‌رود که شاهد بهبود وضعیت در حوزه توانبخشی باشیم.

لایقی با اعلام اینکه 2 هزار تخت بیمارستانی توانبخشی در سطح کشور پیش‌بینی شده است خاطر نشان کرد: هفته آینده آیین‌نامه تأسیس بیمارستان‌های توانبخشی در وزارت بهداشت تصویب می‌شود و بر این اساس مراکز خیریه، دولتی و غیر دولتی امکان احداث بیمارستان توانبخشی در نقاط مختلف کشور خواهند داشت.