به گزارش پارس ، به نقل از خبرگزاری فارس سومین نشست گفت‌وگو اجتماعی با موضوع "ابعاد اجتماعی سالمندی"، با حضور حسین نحوی‌نژاد معاون امور توانبخشی بهزیستی کشور، فرید براتی سده رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان، احمد دلبری مدیر کل بهزیستی استان تهران،سیدحسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران، گرجی‌پور مدیرکل بیمه‌های اجتماعی وزارت تعاون،‌کار و رفاه اجتماعی، صمدی استاد دانشگاه و مددکار اجتماعی و رقیه بهاری رئیس کارگروه مددکاری اجتماعی و سالمندی انجمن مددکاران اجتماعی ایران در سالن اجتماعات سازمان بهزیستی استان تهران برگزار شد.

موسوی چلک:برنامه ششم فرصت ارزیابی دولت و وزرای آنست

در ابتدای این نشست سیدحسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با اشاره به اینکه باید نگاه همه‌جانبه‌ای به ابعاد سالمندی داشته باشیم، اظهار داشت: انجمن مددکاران اجتماعی تمرکز بیشتری بر مسائل اجتماعی سالمندان گذاشته است.

وی با اشاره به نهم مهر ماه روز جهانی سالمندان، خاطر نشان کرد: بایستی از سالمندان به عنوان گنجینه‌ای پربها یاد کنیم.

موسوی چلک با اشاره به برگزاری سومین نشست گفت‌وگوی اجتماعی با موضوع "ابعاد اجتماعی سالمندی" ادامه داد: قبل از برگزاری این جلسه دو نشست دیگر در اردیبهشت و شهریور ماه امسال برگزار شده است.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران هدف از برگزاری این نشست‌ها را تعامل و همکاری با سایر بخش‌های دولتی و غیر دولتی عنوان کرد و افزود: در این برهه از هر زمان دیگری نیاز داریم که به مسائل سالمندان توجه بیشتری داشته باشیم.

وی به شعار روز جهانی سالمندان در سال جاری اشاره کرد و گفت:‌ «سلامت و رفاه اجتماعی نماد توسعه پایدار» شعار امسال روز جهانی سالمندان است و متاسفانه ما هنوز سالمندی را به عنوان یک فرصت برای توسعه پایدار نشناخته‌ایم و امیدواریم برگزاری اینگونه نشست‌ها بتواند در این بخش به سیاست‌گذاران کمک کند.

موسوی چلک اظهار امیدواری کرد تا سیاستگذاران و برنامه‌ریزان بیش از گذشته به مسائل مختلف سالمندی و به ویژه مسائل اجتماعی آنها بپردازند و سالمندی را به عنوان یک فرصت بدانند.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در ادامه با اشاره به اینکه دولت یازدهم بایستی در برنامه ششم توسعه تمهیدات لازم را برای سالمندان و ارائه خدمات به آنها در نظر بگیرد، گفت: این فرصت مناسبی است که در این برهه بتوانیم با برنامه‌ریزی دقیق و مدون از برنامه ششم توسعه به نحو مطلوب‌تری استفاده کنیم.

وی اضافه کرد: برنامه ششم توسعه فرصت ارزیابی دولت و وزرای آن در راستای توجه به مسائل اجتماعی محسوب می‌شود.

بهاری:تعداد سالمندان در سال 2020 بیش از یک میلیارد نفر در دنیا خواهد بود

به گزارش فارس، در جریان سومین نشست گفت‌وگو اجتماعی با موضوع "ابعاد اجتماعی سالمندی"، رقیه بهاری رئیس کارگروه مددکاری اجتماعی و سالمندی انجمن مددکاران اجتماعی ایران به موضوع غفلت از سالمندی اشاره کرد و گفت: تعریف سازمان جهانی بهداشت از سالمندی این است، افرادی که از مرز 60 سالگی عبور می‌کنند و از حوادث و اتفاقات زندگی جان سالم به در می‌برند به سن سالمندی می‌رسند.

بهاری بیان داشت: از جمله محدودیت‌ها و مشکلات دوره سالمندی می‌توان به سلامت جسمانی، سلامت روانی و اجتماعی و همچنین سلامت معنوی اشاره کرد که این موارد بایستی در دستور کار مسئولان جهت بررسی بیشتر و رفع موانع قرار بگیرد.

رئیس کارگروه مددکاری اجتماعی و سالمندی انجمن مددکاران اجتماعی ایران خاطر نشان کرد: بر اساس آمار وضعیت سالمندان در سال 2020 بیش از یک میلیارد نفر در دنیا خواهد بود که البته جمعیت کشور ما نیز به سمت سالمندی می‌رود.

براتی سده: فرزندان تمایل بیشتری دارند تا مادرانشان را به مراکز نگهداری بسپارند

به گزارش فارس، در ادامه این نشست فرید براتی سده رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان با اشاره به برخی از چالش‌های اجتماعی سالمندی در ایران، خاطر نشان کرد: بازنشستگی، تنهایی، فقر، حمایت‌های اجتماعی، سالمند آزاری از جمله چالش‌های اجتماعی سالمندان محسوب می‌شود.

وی تصریح کرد: یکی از چالش‌های اجتماعی سالمندی در ایران، بازنشستگی است به طوری که در کشور ما صندوق‌ها مشکلات خود را در این بخش دارند ضمن اینکه سن بازنشستگی در کشور ما بسیار پایین‌تر از سایر کشورها است.

براتی سده به فقر یکی دیگر از چالش‌های اجتماعی سالمندی اشاره کرد و گفت: فقر در سالمندان وجود دارد و جدی است و نزدیک به 30 درصد از سالمندان در دهک اول درآمدی هستند و فقیرترین اقشار جامعه محسوب می‌شوند.

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان به موضوع حمایت‌های اجتماعی اشاره کرد و افزود: یک میلیون و 800 هزار سالمند در کشور از هیچ نوع پوشش دستگاه‌های حمایتی و صندوق‌های بازنشستگی برخودار نیستند و ما واقعا نمی‌دانیم که چه تعداد از این افراد نیازمند و چه تعداد غنی هستند و به طور کلی 20 الی 30 درصد از سالمندان کشور از هیچ حمایتی در جامعه برخوردار نیستند.

وی بیان داشت: آزار سالمند‌‌ی یکی دیگر از چالش‌های اجتماعی سالمندی محسوب می‌شود که در کشور به معنای واقعی وجود ندارد و شاید فراوان‌ترین سالمند آزاری به در ایران به صورت مالی و اقتصادی باشد.

براتی سده در ادامه سومین نشست گفت‌وگو اجتماعی با موضوع "ابعاد اجتماعی سالمندی"، با بیان اینکه در حال حاضر پدیده‌ای تحت عنوان سالمندان رها شده در کشور نداریم‌، گفت: الان خیلی نگران این موضوع نیستیم اما در آینده جای نگرانی در این بخش داریم.

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان اظهار داشت: موضوعی که باید مورد توجه قرار بگیرد نسبت‌های جنسیتی سالمندی و تفاوت‌هایی که در این بخش وجود دارد و در آینده بیشتر نیز می‌شود.

وی در ادامه به آمار سالمندی در کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر حدود 6 میلیون و 159 هزار سالمند در کشور داریم که تعداد سالمندان زن و مرد متفاوت است که بر اساس آمار در سال 90، به ازای هر 100 زن سالمند، 99 مرد سالمند، بوده که پیش‌‌بینی می‌شود در سال آینده در قبال هر 100 زن سالمند، 90 مرد سالمند داشته باشیم.

براتی سده گفت: بر اساس این آمار در سال 1400 به ازای هر 100 زن سالمند، 88 مرد سالمند خواهیم داشت و در واقع زنانه شدن سالمندی در آینده محقق خواهد شد.

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان تأکید کرد: در حال حاضر 0.34 درصد سالمندان در مراکز نگهداری سالمندان سپرده شده است.

وی ادامه داد: بر اساس آمار و گزارشات میل واگذاری زنان سالمند به مراکز در این سال‌ها شیب بالاتری را نسبت به مردان داشته‌اند و در واقع فرزندان تمایل بیشتری دارند تا مادرانشان را به مراکز نگهداری بسپارند.

نحوی نژاد:‌وزیر بهداشت هنوز نمی‌داند که سالمندی فقط فیزیوتراپی نیست

به گزارش فارس، در ادامه این نشست حسین نحوی‌نژاد معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با بیان این جمله که «حال سالمندان خیلی خوب نیست»، گفت: در رابطه با سالمندان با چالش‌هایی روبه‌رو هستیم و در دنیا بحثی که وجود دارد که سالمندی می‌تواند یک فرصت باشد تا تهدید که البته این موضوع بسته به خودمان دارد.

وی تصریح کرد: ما در جامعه شاهد سالمندی دیررس و زودرس هستیم و خیلی افراد را در جامعه می‌بینیم که سن و سال تقویمی بالای را دارند اما انسانهای بشاشی هستند و بالعکس افرادی در جامعه زندگی می‌کنند که هنوز به سن سالمندی نرسیدند اما آدم‌های خمودی هستند.

نحوی‌نژاد خاطر نشان کرد: یکی از موضوعاتی که سیاست‌گذاران و برنامه ریزان بایستی مورد توجه قرار دهند نشر و توسعه فرهنگ سالمندی سالم در جامعه است، ضمن اینکه باید عشق و محبت را در سالمندان ایجاد کنیم و بدانیم ازدواج و عاشق شدن در سالمندی دیر نیست.

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه بایستی رفتارهای خطرناک را از سالمندان دور کنیم، تصریح کرد: غیر از سلامت جسمی سالمندان، باید توجه ویژه‌ای به مسائل اجتماعی و روحی و روانی سالمندان داشته باشیم و جامعه را برای نزدیک شدن به سن سالمندی آماده کنیم.

وی در ادامه از سازمان‌های بیمه‌گر درخواست کرد که توجه ویژه‌ای را به موضوعات بیمه‌ای سالمندان داشته باشند.

نحوی‌نژاد ادامه داد: حدود 3 الی 4 سال پیش ما طرحی را در وزارت رفاه تحت عنوان بیمه‌های فراگیر پیگیری می‌کردم که متاسفانه پس از تغییرات در این وزارتخانه این طرح ابتر ماند.

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به ظرفیت بخش خصوصی و NGO‌ها خاطر نشان کرد: بخش خصوصی به دور از هرگونه زمین‌خواری و خرید و فروش ارز، پول خود را برای مراقبت از معلولان هزینه می‌کنند و بایستی دست آنها را ببوسیم.

نحوی‌نژاد در ادامه با اشاره به اینکه مناسب‌سازی اماکن و معابر یکی از سیاست‌های است که باید دنبال شود، گفت: امیدواریم رسانه‌ها و به ویژه رسانه ملی در ابعاد فرهنگی در حوزه حمایت‌های اجتماعی سالمندان فعالیت بیشتری را داشته باشند.

وی ضمن گلایه از عدم پوشش خدمات غربالگری تحت پوشش سازمان‌های بیمه‌گر اظهار داشت: متأسفانه ماد دیده پیشگیرانه نداریم و اینکه به خاطر اینست که ما سند جامع در حوزه سالمندی نداریم.

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور به اقدامات انجام شده برای تدوین سند ملی جامعه سالمندان اشاره کرد و گفت: متاسفانه این سند به دلیل کارشکنی وزارت بهداشت هنوز به نتیجه نرسیده است و ما باید نقشه راهی مبتنی بر وضعیت سالمندان کشور ترسیم شود و در راستای آن گام برداریم.

نحوی‌نژاد افزود: متأسفانه وزارت بهداشت تا چندی پیش شورای ملی سالمندان به رسمیت نمی‌شناخت به طوری که برخی از افراد 6 میلیون سالمند در کشور را نمی‌بینند و تنها سالمندانی که در مراکز خیریه از جمله کهریزک نگهداری می‌شوند را می‌بینند.

وی با بیان اینکه لازم است در برنامه ششم توسعه توجه ویژه‌ای به موضوعات اجتماعی سالمندان شود، گفت: ما می‌توانیم از ظرفیت برنامه چهارم نیز استفاده کنیم.

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در ادامه این نشست با اشاره به اظهار نظر یکی از معاونین کمیته امداد در" خصوص آمادگی این نهاد برای پذیرش سالمندان سازمان بهزیستی"، تأکید کرد: سازمانی که ایجاد شده برای صدقه دادن، حالا عنوان می‌کند که آماده پذیرش سالمندان تحت پوشش بهزیستی را دارد و باید این نکته را به این عزیزان عرض کنم که مگر سالمندان صدقه‌بگیر هستند.

نحوی‌نژاد ادامه داد: سازمانی که می‌خواهد سالمندان را تحت حمایت خود قرار بدهد باید فهم این موضوع را داشته باشد.

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در ادامه با اشاره به اهمیت مددکاری،گفت:‌وزیر بهداشت نیز هنوز نمی‌داند که سالمندی فقط فیزیوتراپی نیست.

وی در ادامه با اشاره به اینکه 75 درصد از سوانح و اتفاقات در دوران سالمندی در منازل اتفاق می‌افتد، گفت:‌متاسفانه شیرهای آب حمام‌ها، نورپردازی‌ها، مبلمان‌ها و ... برای سالمندان امن نیست.

نحوی نژاد همچنین با بیان اینکه بزرگ‌ترین سد سالمندان برای ارائه خدمت، وزارت بهداشت است، بیان داشت: متاسفانه این وزارتخانه نه برنامه‌ای و نه غربالگری برای این گروه از جامعه ندارد و نمی‌گذارد سازمان بهزیستی نیز فعالیت خود را داشته باشد.

دلبری: 99 درصد از سالمندان حداقل یکبار ازدواج کرده‌اند

به گزارش فارس، در ادامه سومین نشست گفت‌وگو اجتماعی با موضوع "ابعاد اجتماعی سالمندی"، احمد دلبری مدیرکل بهزیستی استان تهران با اشاره به اینکه کشور سوئد با 9 میلیون جمعیت فقط 650 نفر متخصص طب سالمندی دارد، افزود: سال گذشته رتبه اول در حوزه ارائه خدمات سالمندی به این کشور اختصاص داده شد.

وی تصریح کرد:‌علیرغم همه این اقدامات در کشور سوئد، مسئولان سوئدی عنوان کردند که پدیده سالمندی آنها را غافلگیر کرده است.

دلبری بیان داشت: اگر ما خودمان را با این کشورها مقایسه کنیم اگر عجله نکنیم همین سالمندی که از آنها به عنوان فرصت یاد می‌کنیم تبدیل به سونامی می‌شود نه چالش.

مدیرکل بهزیستی استان تهران با اشاره به اینکه سه برابر جمعیت سالمندی را تخت‌های بیمارستان‌ها اشغال کرده است، گفت: یک زمانی وزیر بهداشت دولت قبل عنوان کرده بود که 36 درصد از تخت‌های بیمارستان‌ها به اشغال سالمندان در‌ آمده است.

وی اضافه کرد: مسئله‌ای که در حال حاضر درحوزه سالمندی ایران را با سایر کشورها متمایز می‌کند آن است که در ایران زیرساخت‌های لازم را نداریم و هر آنچه است در خانواده‌ها وجود دارد.

دلبری اضافه کرد: بر اساس آمار 99 درصد از سالمندان حداقل یکبار ازدواج کرده‌اند و بر اساس همین آمار 50 درصد از آنها تنها زندگی می‌کنند.

مدیرکل بهزیستی استان تهران با بیان اینکه جمعیت سالمندی به سمت زنانه‌شدن حرکت می‌کند، بیان داشت: اکثر مطالعات و تحقیقات جمعیتی به سه محور سلامت روانی، پیامدهای اقتصادی و کیفیت زندگی پرداخته شده است.

وی گفت:بخش عمده‌ای از موضوعات مهم زندگی فردی و اجتماعی سالمندان مورد غفلت قرار گرفته است ضمن اینکه نسبت سالمندانی که تنها زندگی می‌کند در کل کشور حدود 30 درصد است.

مدیرکل بهزیستی استان تهران با اشاره به پرداخت یارانه‌ها،خاطر نشان کرد: پرداخت یارانه‌ها صحیح نیست مثلا به یک مجهول‌الهویه 500 هزار تومان یارانه می‌دهیم که حداقل هزینه‌های یک سالمند یک میلیون و 500 هزار تومان است.

وی در پایان این نشست با تقدیر از شهرداری تهران در جهت همکاری با بهزیستی استان تهران در راه‌اندازی شهر دوستدار سالمند، گفت: خوشبختانه شهرداری تهران اقدامات خوبی را با سازمان بهزیستی استان انجام داده است.