ابراز نگرانی از بحث هویت دینی دختران
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در گردهمایی روز ملی دختران گفت: یکی محورهای مهم و اساسی که هماکنون به عنوان دغدغه مطرح است بحث هویت دینی دختران است که باید ببینیم در کجا قرار داریم و باید چه کارهایی انجام دهیم.
به گزارش پارس به نقل از فارس، گردهمایی روز ملی دختران با عنوان دختران امروز، مادران و آیندهسازان فردا توسط کارگروه دختران معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در مؤسسه مطالعات و تحقیقات زنان برگزار شد.
در این مراسم شهیندخت ملاوردی معاون رئیس جمهور درامور زنان و خانواده با تبریک آغاز دهه کرامت به مباحث مطرح شده در این گردهمایی پیرامون حوزه دختران اشاره کرد و گفت: یکی از محورهای مهم و اساسی که هماکنون در جامعه به عنوان یک دغدغه مطرح است بحث هویت دینی دختران است که باید ببینیم در چه نکتهای قرار داریم و باید چه کارهایی انجام دهیم که در همین راستا کارگروه تعمیق باورهای دینی در معاونت امور زنان و خانواده این موضوع را در دستور کار خود قرار داده است.
وی با اشاره به ساختار و بودجه معاونت امور زنان و خانواده گفت:در حوزه زنان و خانواده و در بحث دختران اشتراک معنایی و مصداقی با وزارتخانههای مختلف وجود دارد به طوری که اگر تعریف سنی 15 تا 29 سال را در نظر بگیریم اشتراکهایی در حوزه جوانان با وزارتخانههایی مانند وزارت ورزش و جوانان داریم و تلاش میکنیم از ظرفیتها و منابع موجود که برای دختران و پسران در نظر گرفته شده است استفاده ببریم.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: وقتی از بیرون از دولت به این مجموعه نگاه میکنیم با زمانی که وارد مجموعه دولت میشویم نگاهها متفاوت میشود و واقعبینانهتر نگاه میکنیم قبل از اینکه بنده به این شکل وارد مجموعه شوم و در 8 سالی که به عنوان یک رصدگر و نظارهگر مباحث را مورد بررسی قرار میدادیم موضوعات زیادی مطرح میشد که وقتی هماکنون آنها را بازبینی میکنیم شاهد هستیم که با واقعیتهای موجود و ساختار دولت همخوانی ندارد.
ملاوردی اظهار داشت: ساختار فربه و حجیم را نباید ملاک کارآمدی یک مجموعه بدانیم در دوره قبل به اندازه کافی نیروی انسانی وجود داشت و درآمدهای حاصل از نفت باعث شده بود مشکلی از لحاظ اعتبار و بودجه وجود نداشته باشد. اما آیا آن وضعیت منجر به بهبود وضعیت زنان شد یا خیر؟
وی ادامه داد: هماکنون این سؤال از ما مطرح میشود که در 2 سالی که دولت یازدهم فعالیت خود را آغاز کرده است آیا حوزه زنان مورد توجه بوده است یا خیر که در پاسخ به این سؤال باید گفت به طور کلی در وضعیتی که دولت یازدهم مسئولیت را قبول کرد وضعیتی بود که به ناچار سیاست خارجی و سیاستهای اقتصادی و معیشتی در اولویت دستور کار دولت قرار گرفت و به این دلیل مسائل اجتماعی تحتالشعاع این دو موضوع اساسی قرار گرفت. البته این به این معنا نیست که دولت صرفاً به حوزه زنان توجه لازم نداشته است اما طرحها و برنامههایی که بار مالی داشت نتوانست آنها را ایفا کند مانند بیمه زنان خانهدار و افزایش مرخصی زایمان مادران، در حقیقت این شرایط اجتنابناپذیر بود.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به توافق ایران و 1+5 گفت: هماکنون پس از توافق امیدوار هستیم با ایجاد زیرساختهای لازم و شاهد اقدامات اساسی در این زمینه باشیم.
ملاوردی با بیان اینکه دنبال رابطه اثربخش با سایر سازمانها هستیم، افزود: در 2 سال گذشته سعی کردیم رابطه اثربخش را تعریف کنیم و برای رابطه با سازمانهای برنامه طراحیکنیم تا آنها بخشی از اعتبارات خود را به این گروه از مخاطبان خود اختصاص دهند و برنامههایی را طراحی کنند و آنها را به مرحله عملیاتی و اجرا برسانند و در نهایت گزارش عملکرد خود را ارائه دهند.
وی افزود: این اتفاق در برنامه چهارم توسعه تعریف شده بود اما با پایان دولت به نتیجه نرسید و اجرایی نشد که البته یکی از اشکالات برنامههای توسعه همین موضوع است که در یک دولت نوشته میشود و در دولت بعدی اگر با سیاستهای آن دولت همخوانی نداشته باشد از برنامه خارج و به اجرا نمیرسد.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: دولت یازدهم در حالی بر سر کار آمد که طرحهای نیمهتمام دولت گذشته مانند هدفمندی یارانهها، اجازه تنفس به دولت را نمیداد و دولت برای اجرای آن گرفتار شده است لذا هماکنون این سیاست را در پیش گرفته است که ساختار چاپک داشته باشد و برخی از مسئولیتها را نیز به نهادهای خصوصی واگذار کند.
ملاوردی با بیان اینکه برخی مباحث در میان دختران و پسران مشترک است، گفت: برخی مسائل در میان جوانان اعم از دختر و پسر مشترک است و نباید دختران را مستثنی کرد موضوعی مانند پدیده تورم جوانی از جمله این موضوعات است.
وی افزود: 32 درصد از جمعیت کشور ما در رده سنی جوانی قرار دارند که نیمی از آنها را دختران تشکیل میدهند که این وضعیت منحصربهفرد و تاریخی است و پدیده نوظهوری جمعیتی است که اگر از آن به درستی بهره ببریم میتوانیم با کمک آن از پس مشکلات برآییم اما اگر آن را به عنوان یک تهدید نگاه کنیم این جمعیت جوان به بار جمعیتی تبدیل میشود.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده اظهار داشت: برای اینکه بتوانیم از منافع و مزایای این گزار جمعیتی بهرهمند شویم باید این سرمایه را بشناسیم و امکانات و شرایط لازم را برای استفاده از این موهبت فراهم کنیم.
ملاوردی ادامه داد: علیرغم پیشرفتهایی که در حوزه سواد و تحصیل در میان دختران ایجاد شده است اما هنوز میزان حضور دختران در دانشگاهها در مقاطع کارشناسی ارشد، دکتری و اعضای هیئت علمی تفاوت معنادار و چشمگیری دارد و این نشان میدهد هنوز نتوانستهایم در این زمینه به خوبی عمل کنیم.
وی افزود:در فرصتهای شغلی ایجاد شده نیز به شدت نیازمند تعادل جنسیتی هستیم که باید در این زمینه نیز برنامههای خاصی تدارک ببینیم. هماکنون شاهدیم که تمرکز بسیاری از دولتها و سازمانهای بینالمللی بر روی جوانان است و این واقعیتی است که جوانان را باید به عنوان منبع توسعه در نظر بگیریم.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت:دو نگاه در حوزه جوانان میتواند وجود داشته باشد در نگاه اول جوانان منبع توسعه هستند و در نگاه دوم منبعی از چالشهای اساسی برای جامعه هستند که جامعه را درگیر معضلات و آسیبهای متعدد میکند.
ملاوردی افزود: از نظر شاخصهای جوانان نیز ما وضعیت چندان مناسبی نداریم و فاصله زیادی بین برنامهریزی و اجرا وجود دارد، برنامه، سند و قانونهای زیادی وجود دارد و راهبردهای مختلفی تدارک دیده شده است اما این به آن معنا نیست که تمام اسناد توانستهاند جنبه اجرایی پیدا کنند از طرف دیگر اگر میخواهیم از جوانان به عنوان منبع توسعه استفاده کنیم مستلزم مقتدرسازی جوانان هستیم و این موضوع باید از طریق افزایش فرصتهای شغلی و بهبود کیفی سرمایه انسانی صورت گیرد و موضوعی است که به خودی خود اتفاق نمیافتد.
وی خاطرنشان کرد: بررسیها نشان میدهد در دورههای مختلف با تغییر رویکردها برنامهریزیها نیز تغییر میکند و این موضوع به حوزه زنان و جوانان لطمه میزند چرا که باید دوباره برنامهها از صفر شروع شود.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده ادامه داد: تاکنون رویکرد غالب برنامهها در حوزه جوانان فرهنگی بوده است در حالی که هماکنون شاهد هستیم بیشتر معضلات و مشکلات جوانان به موضوع اقتصاد برمیگردد و اساس برنامهها باید در این حوزه باشد. هرچند در زمینه برنامههای آموزشی، مهارتی، شغلی و سبک زندگی نیز در حوزه جوانان وضعیت مناسبی نداریم، اجرای مؤثر برنامهها و سیاستها نیازمند شناخت تجربی و جلب مشارکت خود جوانان است.
ملاوردی به برنامههای معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در حوزه دختران اشاره کرد و گفت: با توجه به مأموریتی که برایمان تعریف شده است کارگروه دختران را تشکیل دادیم که این کارگروه مهمترین مطالبات و آسیبهای حوزه دختران را شناسایی میکند و پیشنهاداتی را نیز تاکنون ارائه داده است که امیدوار هستیم به زودی به اجرا درآید.
وی افزود: ما در 2 سال اخیر تفاهمنامههایی را با دستگاههای اجرایی منعقد کردهایم چرا که چارهای جز این نداشتیم تا بتوانیم قانون برنامه پنجم را به شکل کامل به اجرا درآوریم چرا که براساس این قانون در 14 محور برای معاونت امور زنان تعیین وظیفه شده است لذا با آموزش و پرورش، وزارت علوم، وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست تفاهمنامههایی منعقد شده است.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: سعی میکنیم با شناسایی مسائل اختصاصی دختران مانند بحران هویت، سلامت، عدم تعادل جنسیتی در بازار کار، بالا رفتن سن ازدواج و خودسرپرست شدن دختران جوانان نیازها و اقتضائات این گروه را در نظر بگیریم و در همین راستا الگوهای مختلفی مطرح میشود که باید برای هر کدام برنامهریزی کنیم.
ملاوردی تأکید کرد: اولویت برنامههای ما در سال جاری توانافزایی زنان و جامعه دوستدار خانواده است و سعی میکنیم برنامههای پراکنده نداشته باشیم، امیدواریم در برنامه ششم توسعه جایگاه ویژهای برای زنان در نظر گرفته شود و ما نیز برای تدوین آن پیشنهادات خود را ارائه کردهایم.
ارسال نظر