با مراحل گرفتن گواهی انحصار وراثت آشنا شوید/ انحصار وراثت یعنی چه؟
اگر در اصطلاحات حقوقی به کلمه «ترکه» یا «ما ترک» برخوردید بدانید که به معنی همان ارث یا دارایی فرد فوت شده است. این اصطلاح با اقتباس از آیه: «للرجال نصیب مما ترک الوالدان» بهکار برده میشود.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- محسن رخش خورشید- مرگ، مصداق همان ضربالمثل معروفی است که میگوید دیر و زود دارد اما سوخت و سوز ندارد.
این وعده الهی و سفر به آخرت، برای همه ما اتفاق خواهد افتاد. حتما تجربه مرگ اطرافیانمان را هم در زمان این عمر دنیایی تجربه خواهیم کرد. رسیدگی به امور اموات هم مراحل خاص خود را میطلبد.
هر کدام از این مراحل میباید در جای خود و البته با پرداخت هزینه آن صورت بگیرد. مشخص کردن تکلیف اموال کسی هم که به دیار باقی رفته است، یکی از کارهایی محسوب میشود که بعد از فوت یک نفر باید صورت بگیرد، مخصوصا اگر متوفی، اموال قابل توجهی هم داشته باشد. خب، قانون میگوید که باید تکلیف وارثان فرد فوتشده و سهم هر یک از آنها در اموال باقی مانده مشخص شود. این کار را اصطلاحا «انحصار وراثت» میگویند که احتمالا نام آن را شنیدهاید. حالا این گواهی انحصار وراثت را چطور باید گرفت و چه مراحلی را برای دریافت آن باید طی کرد.
گام اول
فرم مخصوص را بگیرید
اولین مرحله برای دریافت گواهی انحصار وراثت این است که فرم مخصوص درخواست این گواهی را تهیه کنید، از کجا؟ یک راست باید به شوراهای حل اختلاف بروید. اینکه به کدام شعبه شورا بروید هم مهم است. شما باید به شورای حل اختلاف شهری بروید که آخرین اقامتگاه متوفی بوده است. در اینجا میتوانید فرم مخصوص را دریافت کنید. در این فرم باید اسامی افرادی که از متوفی ارث میبرند را با مشخصات کامل و نسبت آنها با مرحوم بنویسید. کار با پر کردن همین فرم تمام نمیشود بلکه شما باید به ۲ محل دیگر برای تکمیل مدارک خود مراجعه کنید و دوباره با این فرم به شورای حل اختلاف برگردید.
گام دوم
وقت تأیید وراث است
در این مرحله باید سری به یک دفتر اسناد رسمی بزنید که معمولا در هر محلهای پیدا میشود. شما فرمی که از شورای حل اختلاف گرفتهاید را به همراه گواهی فوت متوفی و همچنین اصل و کپیشناسنامه و کارت ملی تمام وارثان باید به یک دفتر اسناد رسمی ببرید. یادتان باشد که در این مرحله ۲ شاهد هم که وارثان را میشناسند باید همراهتان باشند. در حقیقت این مرحله برای این است که دفتردار، شهادتنامهای را تنظیم کند و شاهدان با دادن امضا و گواهی، وراث متوفی را بهطور رسمی در همان فرم مخصوص تأیید کنند. این فرم ثبتشده، یکی از مدارکی است که شوراهای حل اختلاف در گامهای بعدی از شما میخواهند.
گام سوم
ارث هم مالیات دارد
باید تکلیف اموال و داراییهای فرد متوفی هم در این مرحله مشخص شود. وارثان باید فهرستی از اموال منقول و غیرمنقول باقیمانده تهیه کنند. بعد یکی از وراث باید به اداره دارایی مراجعه کند تا تکلیف مالیات بر ارث مشخص شود. این مالیات براساس قوانینی مشخص محاسبه میشود که با یک جستوجوی ساده اینترنتی میتوانید نحوه محاسبه آن را بفهمید. فقط یادتان باشد که این مالیات براساس اینکه وراث چه نسبتی با متوفی دارند دریافت میشود. در ستون همین صفحه میتوانید با طبقهبندی وراث آشنا شوید. بعد اداره دارایی به شما رسیدی میدهد که این رسید هم برای گرفتن گواهی انحصار وراثت لازم است.
گام چهارم
مراجعه به شورای حل اختلاف
فرم مخصوص انحصار وراثت که با امضای همه وراث و شاهدان در یکی از دفاتر اسناد رسمی ثبت شده، کپی برابر اصل شناسنامه وراث، گواهی فوت متوفی، کپی برابر اصل عقدنامه همسر متوفی، دادخواست گواهی انحصار وراثت و رسید گواهی مالیاتی یا همان مالیات بر ارث، مدارک مهمی هستند که شما باید تهیه کرده باشید و آنها را به یکی از شوراهای حل اختلاف تحویل دهید. یادتان باشد که حتما اصل شناسنامه وراث را به همراه داشته باشید. نکته دیگر هم این است که لازم نیست همگی ورثه شال و کلاه کنید و به شورای حل اختلاف بروید، یک نفر از وراث هم برای ارائه مدارک و دادخواست به شورای حل اختلافبرودکفایت میکند.
گام پنجم
مراحل بعدی بدون شما
کار صدور گواهی انحصار وراثت را از این مرحله به بعد باید به شورای حل اختلاف بسپارید. حالا نوبت همان آگهی معرفی رسیده که احتمالا در مورد آن چیزی شنیدهاید و یا آن را در یکی از روزنامهها دیدهاید. مرجع قضایی پس از ملاحظه اسناد و مدارک که ارائه دادهاید و با هزینه شما در یک روزنامه کثیرالانتشار، تقاضای شما را آگهی میکند تا اگر شخص متوفی، وارث دیگری داشته باشد با ملاحظه این آگهی به دادگاه مراجعه کند. پس از گذشت یکماه از تاریخ نشر آگهی درصورتی که کسی به آن اعتراض نکند، بدون تشکیل جلسه رسیدگی و دعوت از وراث، گواهی انحصار وراثت صادر خواهد شد.
گام ششم
معترضان چه کنند؟
۲ گروه میتوانند به گواهی انحصار وراثت صادر شده اعتراض کنند و دادگاه هم باید با تشکیل جلسهای دیگر، تکلیف را مشخص کند. یکی از کسانی که میتواند اعتراض کند دادستان قضایی است؛ یعنی این دادستان اگر تشخیص دهد که فرد فوت شده وارثی ندارد و درخواست ارائه شده بیاساس است، میتواند به صدور این گواهی اعتراض کند. گروه دوم هم افرادی هستند که فکر میکنند نامشان باید در میان وراث باشد و نیست یا گواهی انحصار وراثت به زیان آنها صادر شده است. به هر حال هر یک از این ۲ گروه باید اعتراض خود را اعلام کنند و حق دارند که از رأی دادگاه، تقاضای تجدیدنظر کنند.
گام هفتم
بهدنبال تقسیم ارث
با داشتن گواهی انحصار وراثت میتوانید به شکل کاملا قانونی، سراغ تقسیم ارث بروید. بانکها هم با وجود این گواهی به شما اجازه برداشت از حساب شخص متوفی را خواهند داد. فقط دانستن یک نکته در این زمینه مهم است؛ یادتان باشد درصورت متعدد بودن تعداد وراث، یا باید همه در زمان طلب اموال متوفی حضور داشته باشند یا اینکه همه وراث به یکی از ورثه، وکالت رسمی و محضری بدهند که بهدنبال جمعآوری اموال برود. مسلما روش دوم از نظر صرف زمان و پیگیری کارها بسیار بهتر است. ملکی هم که به نام متوفی در اداره املاک ثبت شده باشد، با ارائه گواهی انحصار وراثت، به نام همه وارثان ثبت خواهد شد.
انحصار وراثت یعنی چه؟
وقتی عدهای بعد از فوت یکی از نزدیکانشان انحصار وراثت میکنند، یعنی منحصر بودن آنها در ارثبردن از فرد متوفی از نظر قانونی را ثابت کرده و در ضمن دادگاه سهمالارث هر یک از آنها را مشخص میکند. این موضوع در یک برگه از طرف دادگاه بیان میشود که اصطلاحا به آن گواهی انحصار وراثت میگویند.
وقت تقسیم ارث/ چند نکته درباره گواهی انحصار وراثت
درصورتی که ارزش ماترک متوفی کمتر از یک میلیون تومان باشد، شورای حل اختلاف بدون انتشار آگهی و دعوت از ورثه، در جلسه فوقالعاده با توجه به اسناد و مدارک ارائه شده، گواهی انحصار وراثت را صادر میکند.
اگر در زمانی که فردی فوت میکند، همسر او باردار باشد نمیتوان گواهی انحصار وراثت گرفت؛ یعنی اگر بچهای درصورت زنده متولد شدن از متوفی ارث ببرد، باید صبر کرد تا این بچه به دنیا بیاید.
وصیتنامه هم جزو مواردی است که ممکن است وضعیت تقسیم اموال متوفی را تغییر دهد اما از نظر قانون، هر کس وصیتنامهای از متوفی دارد باید در مدت ۳ماه به دادگاهی که آگهی انحصار وراثت را منتشر کرده، تحویل دهد. پس از گذشتن این مدت هر وصیتنامهای داده شود از درجه اعتبار ساقط است.
اگر متوفی و وارثان ساکن یک روستا هستند، نیازی نیست آگهی انحصار وراثت در یک روزنامه کثیرالانتشار منتشر شود بلکه این آگهی باید یکبار و در یک روز در معابر و اماکن عمومی آن روستا نصب شود.
کسانی که از یک فرد متوفی ارث میبرند از نظر شرع و قانون به ۳ طبقه تقسیم میشوند
وراث طبقه اول که عبارتند از: پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد و اولاد اولاد.
وراث طبقه دوم که عبارتند از: اجداد، برادر، خواهر و اولاد آنها.
وراث طبقه سوم که عبارتند از: عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنها.
اگر در هر طبقهای حتی یک نفر از ورثه در حال حیات باشد سبب میشود هیچ ارثی به دیگر طبقات تعلق نگیرد.
اگر در اصطلاحات حقوقی به کلمه «ترکه» یا «ما ترک» برخوردید بدانید که به معنی همان ارث یا دارایی فرد فوت شده است. این اصطلاح با اقتباس از آیه: «للرجال نصیب مما ترک الوالدان» بهکار برده میشود.
اینکه هر فرد از شخص متوفی چقدر ارث میبرد بستگی به این دارد که فرد در چه طبقهای از وراث قرار دارد.
ممنون از مطالب مفیدتون
ممنون از راهنمایی تان
مدتی است که در صدد تقسیم ارث هستیم و واقعا نمیدانستم از کجا شروع کنم اجرتان با خدا
اگر خانواده متوفی با انحصار وراثت موافق نباشند و مدارک متوفی را در اختیار نگذارند چگونه میشود انحصار وراثت کرد؟
سلام.خسته نباشید. من میخوام اگه بشه عکسی ازفرم انحصاروراثت رو ببینم. ممنون میشم ازشما.
برادرم شناسنامه وکارت ملی همه افراد خانواده را برای برقراری حقوق مادرم ازبیمه گرفت وما هیچ اطلاعی نداریم که ایا انحصار وراثت انحام شده یا نه ایا میتوان با مراجعه به شورای حل اختلاف فهمیدلطفاراهنمایی کنید
با سلام در صورت همکاری نکردن ورثه و یا در دسترس نبودن انها با درخواست یکی از ورثه از طرف شورای حل اختلاف نامه ای جهت ارسال رونوشت سجلی ورثه به ثبت احوال تنظیم و ارسال میگردد,که به محض وصول اطلاعات ورثه از ثبت احوال به شورای حل اختلاف گواهی حصروراثت صادر میگردد.
اگر چندتا از ورثه موافق ارث الورثه نباشند و مدارک ندهند وچند نفر دیگه موافق باشند و نیاز به حقشون داشته باشند باید چیکار کرد ؟ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
تشكر
من و برادرم یک مزرعه کشاورزی داریم که سند مالکیت محضری سهم من به نام ایشان است و من در حال حاضر فقط قولنامه غیر ثبت محضر ی دارم . حالا او حیات نیست. آیا باید بعد از خبر روز نامه اطلاع دهم و اگر اینچنین است به چه منبعی این خبر را در اختیار گذاشت؟ در ضمن من در حال حاضر محل مورد مالکیت نمیباشم.
میخوام بدونم اموالی که ازبابام مونده وبرادرم فوت کرده برادر زاده هام نمیخوان تقسیم کنند باید چیکارکنم البته اموال پدرمو
دادخواست تقسیم ترکه بدین
براى پيدا كردن آگهى انحصار وراثت هر شخصى در تهران به كدام روزنامه رسمي در تهران بايد رجوع كرد. متشكرم
سلام
اگرتعدادی از وارثان حاضر به همکاری نباشند چگونه گواهی انحصاروراثت بگیریم ویا چه اقدامی باید انجام دهیم -با تشکر
با دستور قاضی شورا مشخصات وراث از اداره ثبت واحوال محل استعلام میشود
ایا واجب است سهمی که از متوفی به پدر ومادرش میرسد را به انها داد یا میتوانند ببخشند
تشکر
با سلام خدمت شما. خواهر اينجانب فوت شده و طبق گواهي حصر وراثت تركه اش ، فقط مادر اينجانب شده است . و تنها دارايي خواهرم يك فيش عمره است . مادر من مريض است و قادر به پيگيري كارهاي انحصار وراثت نيست و به زور در شوراي حل اختلاف حاضر شد ، مي خواستم بدانم امكانش هست يك وكالت تام الاختيار به يكي از نوادگان مادرم بدهد و او پيگير اين مراحل قانوني شود ؟ با تشكر
خیر.یا خودش یا وکیل دادگستری میتواند در جلسه شورا حاضر شود.وکالت تام به افراد عادی فقط جهت پیگیری کارهای اداری امکانپذیر میباشد
اگر دو تا از وراث در ايران نباشند و خارج از كشور زندكي كنند چه بايد كرد
متشكرم
سلام و خسته نباشید. تنها دو برادر هستیم که مادرمان اخیرا فوت کرده و پدرمان نیز 21 پیش فوت نموده است. مرحومه ورثه دیگری ندارد ودارایی او تنها سهم همسر از سه دانگ یک خانه مسکونی است. درضمن یک قبض زیارت مکه بنطرم بمبلغ یک میلیون تومان دارد که بعلت گران شدن هزینه صفر و مریضی سخت نتوانست آنرا به انجام رساند. ایشان وظیفه بگیر پدرم بود. حالا نیاز به اخذ گواهی انحصار وراثت داریم. لطفا مرا در این رابطه راهنماییفرمایید. محل سکونت تبریز می باشد. با تشکر فراوان.
باید به شورای حل اختلاف محل سکونت خود مراجعه کنید
با عرض سلام وخسته نباشید سوالی داشتم در مورد ارثی که از مادرم به من و تنها برادرم رسیده که یک ٲپارتمان هست البته مادرم از پدرم جدا شده بودن و ازدواج نکرده بودند الان ۴ ساله فوت کردن ما باید همین مراحل فوق الذکر رو دنبال کنیم؟ با سپاس از زحماتتون
اگر متوفی هیچگونه ماترکی نداشته باشد آیا باز هم انحصار وراثت لازم است؟؟
برادرم برگه انحصاروراثت را گرفته.دوپسر1/3ودودختر1/6ومادرمان1/8ارث میبرند....چون دودخترمجردیم...خواهان تقسیم اثر بصورت مساوی هستیم...برای اینکارچه کنیم؟؟؟
سلام متوفی در روستا فوت کرده برای حصر وراثت به دادگاه دادخواست بدهم یا شورا
سلام خسته نباشید . مادرم چند سال پیش خونه ای داشتن که چون قصد فروش داشتن پدرم این خونه رو از ایشون خریدند.ولی بعد از فوت پدر متوجه شدیم مادرم با شگرف خاص خودشون این خونه رو بنام پدرم سند نزده . و همچنان این خونه در اختیار مادرم هست . و سند منگوله دار بنام مادرم است . اثبات این قضیه سخته . اول مادرم سر لجبازی می گفت نه دادگاه قسم می خورم که مال پدرتون بوده و نه اینکه بنام کسی میزنم . ولی اگر مادرم راضی بشن که این خونه رو بنام وراث بزنن باید چه اقدامی کنن؟ ما شش بچه که دو نفر دختر هستیم و چهار پسر . ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام چندین نفر بجای پدرم انحصار وراثت کردند که نسبتی با ما ندارند و چندین سند پدربزرگم متعلق به پاپی خان و عیسی پاپی خانی و عمه ام ساره بانون و پدری وخودم گل آفتاب پاپی خانی که بجز من همه ساکی نیا عوض کردند و یکی برادرانم حسن ساکی نیا مفقود است جهت جلوگیری از آنها به ثبت اسناد رفتم که یک شماره املاک داد که گفت باز نیست دبیرخانه اهواز داد و معاونت گفتن نیست در صورتی که در آنجا شمارا داد بمن تا انحصار وراثت جلوگیری کنید تا حقیقت روشن شود ببینم طی این سالها پیش زمین خواران شهر ی اسناد به دولت و مردم چگونه فروختن غیرقانونی وازبیت مال چقدر دزدیدند چون من مقداری از سهم خودم وقف امام زمان عج الله ودولت ملی میکنم
سلام من ساکن تهران هستم پدرم سیزده سال پیش فوت کردند ما انحصار ورثه گرفتیم پنج سال پیش خواهر ناتنی داشتیم که فوت کرد و فرزندی هم نداشت شوهرش هم قبلا فوت کرده بود پارسال مادرم فوت کرد در برگه انحصار ورثه اسم این دو نفر را میخواهیم حذف کنیم و برگه ی جدید بگیریم جه کاری باید انجام بدیم و به کجا باید مراجعه کنیم ضمنا پارسال برای اینکار تشکیل پرونده دادیم ولی حای ادلره تغییر کرد و دیگه پیدا نکردیم کجا رفته ما متطقه یک تهران هستیم لطفا راهنمایی بفرمائید با تشکر
سلام حدود دو ماهه که پدرم فوت کرده و برادرانم سعی دارند که خونه ای که پدرم گفته بود بعد از فوتم به طور قانونی بین ورثه تقسیم بشه رو . به نام مادرم بزنن ایا بدون گواهی انحصار وراثت چنین چیزی میشه . یا حتما باید گواهی انحصار وراثت رو گرفت بعد اینکار رو بکنن . میشه راهنمائیم بکنین . حق ما دخترا همیشه به طریقی پایمال میشه . ممنونم
بعد از فوت پدر در ده سال پیش انحصار وراثت انجام شده حالا که مادر فوت کرده آیا باید انحصار وراثت انجام بشه یا خیر
Alli va kamel bod
اگر خواهر و برادر میت مخصوص بعد از مرگ میت .(میت فرزند ندارد ولی پدر و مادر پیری دارد). این خواهر و برادر میت مخصوصا تا زنده بودن پدر و مادر شان انحصار وراثت نمی کنند تا ده سال بعد پدر و مادر میت بمیرند بعد از مرگ پدر و مادر میت.ایا حالا خواهر و برادر میت می توانند انحصار وراثت کنند؟
باسلام پدرم کارمند بوده و الان درقیدحیات نیستن... ولی مادر قبل از این جریانات قیم بوده ان... الان تکلیف انحصار واراثت. چی میشه؟ مرحوم از خودشون وصیت ب جا نذاشته اند.. منتظر راهنماییتون هستم
برابر با اصل راازکجا بگیرم
سلام اگر چند مورد از اموال واملاک متوفی برای انحصار وراثت از قلم بیافتد بعدا چه باید کرد
آیا شورا برا ی دادن انحصار وراثت از ثبت احوال استعلام میکند؟ یا با همان مدارک ارائه شده از طرف ورثه نامه انحصار وراثت را صادر میکند؟
ایا راه قانونی برای فروش مال منقول یا غیر منقول که مالک فوت کرده و ورثه هم راضی به فروش هستند وجود دارد تا از انحصار وراثت و مالیات فرار کرد؟؟
ممنون از پاسخگویی به سوالات قبلی خیلی مفید بود
مادرم رفته بنگاه ی برگه امضا کرده و حالا هی میگه پول میخوام میگن یک ماه دیگه باید چکار کنیم کمک کنید لطفا ممنون