به گزارش پارس به نقل از تسنیم علم مزاج شناسی در طب سنتی بسیار گسترده است و نیاز به تبحر زیاد دارد چرا که امروزه افراد به واسطه مصرف موادغذایی مختلف و قرار گرفتن در موقعیت‌های خاص مزاجشان متغیر است و برخی افراد در زمانی خاص ممکن است دارای مزاج سرد باشند ولی با مصرف برخی موادغذایی دچار غلبه گرمی در بدن شوند.
-افراد گرم مزاج هنگام صحبت کردن خیلی سریع صحبت می‌کنند و ممکن است پایان جملات آنها خورده شود. صحبت کردن یک فعل است و می‌تواند نشانه مزاج باشد.
در این باره مهرداد کریمی متخصص طب سنتی افزود: فردی که تند و تیز است و سریع حرکت می‌کرد و کارهای خود را به سرعت انجام می‌داد, بعد از مدتی متوجه می‌شود که دیگر مثل سابق نمی‌تواند به سرعت کارهای خود را انجام دهد و کُند شده است, این کُندی, سستی و رخوت نشانه غلبه سردی است.
- سرعت, حضور ذهن, تکرار و قدرت تحلیل بالا ناشی از حرارت است.
-اگر مدیر کارخانه‌ای قصد افزایش تولید دارد اگر افرادی با مزاج سرد و تر و یا رطوبتی را استخدام کند, دچار مشکل خواهد شد، چون قرار است هزار محصول در روز تولید کند فرد سرد و تر قادر به انجام این کار نیست.
به گفته این متخصص طب سنتی بدن یک سامانه حیاتی است, یک سری مواد به آن وارد و یک سری خارج می‌شود.
-هر فعالیتی که صورت پذیرد یک بازمانده و پسماندی دارد. حکما به این مسئله پی بردند که این پسماند می‌تواند نشانه مزاج فرد, فعل و انفعالات بدن باشد.
-پاکسازی بدن ما می‌تواند نشاندهنده مزاج ما باشد.
پاکسازی به چه معناست؟
کریمی متخصص طب سنتی اضافه کرد: مثلاً تعریق؛ پوست یکی از سطوح پاکسازی بدن است, خود مواد هم به سطح پوست می‌آید و یکی از چیزهایی که راحت می‌فهمیم, تعریق استف خود تعریق مواد را از بدن خارج می‌کند. فردی که در ابتدای صبح بسیار پاکیزه و خوشبوست, در وسط روز ساعت 11 می‌بینید که تعریق شدید دارد و بوی بسیار تندی بدنش می‌دهد به طوریکه دوستانش نمی‌توانند کنارش باشند؛ این افراد گرم و خشک هستند و در تعریق‌شان موادی با بوی تند دفع می‌کنند.