عدهای از مسیر سودجویی به سلامت مردم آسیب میزنند /جامعه آنقدر سیاسی شده است که از دخانیات و گرفتاریهای جوانان غافل است
به گزارش پارس به نقل از ایسنا دکتر سیدحسن هاشمی در همایش روز جهانی مبارزه با دخانیات با اشاره به سیاستزدگی جامعه و غفلت از سایر آسیبها گفت: ما هر سال درباره مبارزه با دخانیات صحبت میکنیم و تصور عمومی هم این است که ما به نوعی با هم همدردی میکنیم و اتفاق خاصی هم نمیافتد. یکسری مولفههای دیگری نیز در این بحث اثرگذارند. آنچه مهم است قانون و تعهد و الزام به آن و آگاهی بخشی روزافزون برای آحاد جامعه است. جامعه ما آنقدر سیاسی است که از بدیهاتی مثل عوارض مهلک دخانیات و گرفتاریهایی که سال به سال برای خانوادهها و جوانها افزایش مییابد، غافل است. این موضوع مقدمهای برای آسیبهای اجتماعی است.
وی افزود: در دنیا برای این موضوع کارهای بسیار مهمی صورت گرفته و موفقیتهای چشمگیری به دست آمده است. سازمان بهداشت جهانی دو معاهده مهم در سطح سران مربوط به مواد دخانی دارد. در ایران نیز کمتر از 10 درصد قانون مترقی ما درباره مواد دخانی به اجرا درمیآید. مردم در اجرای قانون به ما تأسی میکنند. وقتی میبینند ما هم به رعایت و اجرای قانون اهمیت نمیدهیم، آنها هم قانونگریز میشوند.
وزیر بهداشت با اشاره به قانون جامع دخانیات گفت: ما قوانین زیادی در زمینه مبارزه با دخانیات، کنترل و مصرف آن داریم. بیش از 12 سال پیش استفاده از دخانیات در محیطهای سربسته ممنوع شده است، ولی آنچه اتفاق نیفتاده اجرای قانون است. آنقدر این مسئله را میگوییم که این موضوع تبدیل به مطالبه عمومی شود.
وزیر بهداشت با اشاره به بحث کنترل قاچاق مواد دخانی گفت: ثابت شده است که مالیات و خردهفروشی باعث کاهش مصرف میشود. برخی از دوستان میگویند فرهنگ ما فرق میکند، اما قاچاق میتواند در موضوعات دیگری هم رخ دهد. اگر ما باور کردیم که استفاده از دخانیات برای جامعه ما میتواند مثل بقیه موارد دیگر که مصیبآورند، آسیب رسان است ،ورود و توزیع آن حتما کاهش مییابد.
هاشمی ادامه داد: سال گذشته با استفاده از کارشناسان بینالمللی طرحی را پیشنهاد کردیم که اگر طی مدت پنج سال بتوانیم مالیات را به 50 درصد برسانیم 11 هزار میلیارد به خزانه دولت واریز میشود. شما در بحث مواد دخانی به عدهای سوبسید میدهید که باعث افزایش بار بیماری میشود. چهارمین علت مرگ، بیماریهای ریوی است که هزینه زیادی هم دارد. ما طمعی به سهمی که از مالیات به وزارت بهداشت میآمد، نداریم. امروز که کشور با مشکلات اقتصادی مواجه است، اگر شما مالیات بر عرضه را افزایش دهید حداقل 2500 میلیارد در سال درآمد خواهید داشت ولی این طرح در مجلس رأی نیاورد و دولت هم موافق نبود. کارشناسان در دنیا و ایران معتقدند مالیات بر عرضه باید افزایش پیدا کند.
وی با اشاره به تأثیر نقش فرد در کاهش مصرف مواد دخانی گفت: ما باید از خودمان شروع کنیم. امیدواریم همه کسانی که در کشور دلسوز و موثرند و باور دارند ما داریم آسیب میبینیم و عدهای از مسیر سودجویی به سلامت مردم آسیب میزنند، کاری کنند که مبارزه با دخانیات تبدیل به یک مطالبه عمومی شود. امیدواریم که مجلس نهم یک تصمیم سلامت محور به تصمیماتش اضافه کند و با پیشنهاد وزارت بهداشت و سازمان جهانی بهداشت موافقت کند. البته وظیفه مردم و خانوادهها نیز بر جای خود باقی است.
وزیر بهداشت با بیان اینکه سالانه بیش از 60 هزار مرگ در ایران به دلیل استفاده از مواد دخانی است، گفت: از همه رسانهها انتظار داریم حتما یکی از محوریترین برنامههایی که برای توانمندسازی مردم ساخته میشود، مبارزه با دخانیات باشد.
ارسال نظر