آلودگی نوری و اغتشاش بصری به تهران رسید
مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران درخصوص وجود نور و روشنایی به عنوان یکی از ضرورتهای ایجاد زندگی شب در تهران، گفت: مشکل تهران منحصرا نبود نور و روشنایی نیست، مسئله عدم استفاده درست و اتخاد راهکارهای صحیح در رابطه با بهرهبرداری از نور است.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، جمال کامیاب با عنوان « تهران شهرشب نیست» که با حضور دیوسالار معاون سازمان زیباسازی و ناصر فکوهی - مردم شناس در ایسنا برگزار شد، با اشاره به وجود آلودگی نوری در بعضی نقاط تهران گفت: امروز در تهران در بعضی نقاط با اغتشاش بصری به جهت آلودگی نوری روبرو هستیم به طوری که دیگر آسمان شهر را به شکل واقعی همراه با ستاره ها نمی توان دید و انواع فروشگاه ها بزرگ و کوچک نظیر مغازه های میوه فروشی ده ها برابر مقدار لازم از انواع لامپ ها و انرژی استفاده می کنند.
وی با تاکید بر اینکه باید از نور و انرژی در جای مناسب استفاده شود، افزود: قطعا وقتی اغتشاش بصری و آلودگی نوری پیش می آید عملا امکان حیات شبانه را از بین می برد، شهروندان نیازمند محیطی هستند که آرامش روحی را به همراه داشته باشد، یک فضای آلوده هم از باب صوتی و هم نوری شهروندان را به سمت خودش جذب نخواهد کرد. در چنین فضایی نمی توان حس و حال زندگی شبانه را انتظار داشت.
وی با بیان اینکه در حال حاضر با عدم وجود یک مدیریت واحد در بحث های شهری روبرو هستیم، گفت: به طور قطع مدیریت واحد در شهر می تواند برخی از معضلات را کم کند. در موقعیتی قرار داریم که در دانشگاه های کشور رشته ای به نام نورپردازی نداریم، آثار انتشار یافته در این حوزه بسیار محدود است و حتی با معضل نبود استاد کافی در این بخش روبرو هستیم.
هنرهای شهری می تواند در حیات شبانه نقش اساسی داشته باشد
مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران بحث هنرهای شهری را از موضوعاتی دانست که می تواند در حیات شبانه و جذب مردم نقش اساسی داشته باشد.
وی افزود: هنرهای شهری از قبیل یک مجسمه و یا یک نقاشی بدون نور در شب نمی تواند جاذبه ای داشته باشد. بحث انطباق و استمرار منظر شهری در روز و شب بسیار مهم و جدی است. باید تدوین هویت ویژه بصری شهر را با نورپردازی پیگیری کرد و این موضوع می تواند یک هویت متفاوت برای شهر ایجاد کند. تمام این موارد نشانگر نیاز به راهبرد درست و طرح مشخصی برای این معضل است.
وی با اشاره به تفکیک میان روشنایی و نور، گفت: مفهوم نور مفهومی است که در فرهنگ، ادبیات، فلسفه، هنر ایرانی و دینی، جایگاه ویژه دارد و الزاما با روشنایی یکسان نیست. گذار از حوزه سنتی به مدرن، بسیاری مسائل را تحت الشعاع قرار داده است. نوری که از یک منبع سنتی مانند خورشید یا آتش برای ایرانی حاصل می شد با نوری که امروزه از یک منبع الکتریکی به عنوان روشنایی حاصل می شود یکی نیست و یک حکم را ندارد. باید بدانیم که آیا استمراری میان این دو ساحت سنتی و مدرن بوده است و یا عدم استمرار مشکلات بسیاری را فراهم کرده است.
نورپردازی یک عنصر شهری جدای از هویت آن نیست
کامیاب با تاکید بر عدم توجه به بحث هویت به عنوان یکی از معضلات امروز شهر تهران، گفت: نورپردازی نمی تواند از یک عنصر شهری مانند پل، خیابان و یا بنای تاریخی جدای از هویت آن انجام شود یعنی نورپردازی می بایست در هماهنگی با کارکرد و چیستی آن عنصر شهری قرار بگیرد. قطعا قلب یک منطقه اقتصادی و تجاری با یک منطقه تاریخی و یا سیاسی یک نوع روشنایی و طراحی نور را طلب نمی کند حتما با کارکرد منطقه نورپردازی ارتباط نزدیکی دارد.
وی افزود: عدم توجه به این کارکرد و عملکرد و هویت فضا در طراحی نورپردازی باعث می شود حس تعلق به فضا و آرامش برای شهروند ایجاد نشود، در نتیجه در مرحله بعد شهروند نمی تواند حیات شبانه را در شهر شکل بدهد و در تعامل با محیط قرار گیرد. وقتی نورپردازی که خودش می تواند در طراحی و خلق فضا نقش ایفا کند هیچ نسبتی با مکان و زمان نداشته باشد، توانمندی های شهر را دچار اختلال می کند و رابطه شهروند با آن فضا را دچار اختلال می کند و حس تعلق ایجاد نمی شود و حتما این مشکل امنیت محیط را هم تحت الشعاع قرار می دهد.
نورپردازی با جغرافیا، تاریخ و باورهای هر شهر رابطه نزدیکی دارد
مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران با اشاره به رابطه نزدیک نورپردازی با جغرافیا، تاریخ و باورهای مردمی که در هر شهر زندگی می کنند، گفت: بدون توجه به این موضوع نمی توان هماهنگی و هارمونی لازم را در عناصر شهری و فضای شهری ایجاد کرد.
رویکردهای نور در تهران ذوقی و سلیقه ای است
وی تاکید کرد: می پذیرم که در ابتدای راه هستیم، از یک طرف تکنولوژی و منابع علمی لازم متاسفانه کم است و از سوی دیگر شاهد وجود رویکردهای ذوقی و سلیقه ای در بحث نور هستیم. باید در مبحث نور و روشنایی رویکردهای اقتصادی، گردشگری مدنظر قرار گیرد. باید در جهت امنیت شهروندان به نورپردازی در دو باب روشنایی به عنوان قابل رویت کردن فضا برای افراد جهت پیدا کردن مسیر و نورپردازی به عنوان بحث زیباشناسانه و تزئین شهر توجه کرد و میان این دو تفکیک قائل شد. بدیهی است در چنین موضوعاتی مشارکت حداکثری شهروندان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
وی افزود: امروز دچار اغتشاشاتی هستیم که بخشی به رویکردهای سلیقه ای و ذوقی برمی گردد. بی تردید باید به نورپردازی شهر تهران توجه کنیم ولی این مسئله معادله ای است که متغیرهای متعددی از جمله هنر، تکنولوژی مدیریت و امنیت در آن دخالت دارد در نتیجه باید در خصوص نور و روشنایی از تک بعدی نگری پرهیز کنیم و نگاه جامع نگرانه تری به این موضوع داشته باشیم.
مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه نورپردازی شهر تهران، گفت: در حوزه مطالعاتی کاری از سال ۱۳۸۸ با عنوان طرح جامع نورپردازی شروع شده است که نتیجه آن در ۱۳ جلد طی دو سال زوایای مختلف بحث نور و نورپردازی در شهر تهران را مورد بررسی قرار داده است. اعتقاد داریم ورود به مرحله اجرا نیاز به دانش پیشینی دارد تا روش اتخاذ شده روش نادرست و غلظ نباشد و این طرح امروز به ضوابط و مقررات تبدیل شده است.
نورپردازی ساختمان های بلند مورد توجه است
وی گام دیگر در خصوص نورپردازی شهر تهران را لایحه ی روشنایی و نورپردازی فضاهای شهر تهران دانست و گفت: امیدواریم این لایحه از طریق شورای اسلامی شهر تهران پیش برود، زیرا که در این موضوع مسائل حقوقی و قانونی نیز مطرح است. در حال حاضر ساختمان هایی با هزینه های خصوصی ساخته می شود که این ساختمان ها باید طراحی نورپردازی داشته باشند یعنی بخشی از نما و سیمای شهر هستند و می توانند محمل های خوبی برای نورپردازی باشند.
وی تاکید کرد: باید سازنده بنا را با راهکاری درست متقاعد کرد در کنار طراحی های مختلف نور پردازی بنا را نیز لحاظ کند که نیازمند ضوابط حقوقی و قانونی است که در کنار پروژه های عملیاتی به دنبال این قضیه نیز هستیم.
کامیاب با بیان اینکه باید هر فضایی را با شرایط خاصی که دارد مدنظر قرار داد و بررسی کرد، گفت: وقتی صحبت از حیات شبانه می شود منظور تمام خیابان های شهر نیست. به عنوان مثال شهری مانند پاریس که در طراحی های شهری خیلی مسائل زندگی در شهر را پیش بینی کرده است، الزاما تمام خیابان هایش حیات شبانه ندارند. به هر ترتیب، در مورد تهران با شرایط ویژه آن از باب فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و جغرافیایی سخن می گوییم امیدواریم راهکارها، آسیب شناسی ها و برنامه ها متناسب با شرایط این محیط باشد.
ارسال نظر