پزشکیان:
نمایندگان مخالف بیانصافی میکنند
هرچه از روز تنفیذ روحانی دورتر میشویم به همان اندازه از مسیر تعاملی مجلس و دولت نیز فاصله میگیریم. روز گذشته ۳۹ نفر از نمایندگان مجلس در اعتراض به لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه سال ۹۳ تهدید به استعفا کردند و همچنین طی دو نامه جداگانه عزل ظریف و همچنین سوال ملی از فرجیدانا را خواستار شدند تا راه بهارستان از پاستور جدا شود. مسعود پزشکیان، نماینده تبریز در گفتوگو با «اعتماد» مخالفت جناحی برخی از نمایندگان با مجلس را بیانصافی میداند و میگوید: این دولت دولتی نیست که آنان میخواستند و به همین خاطر است که با مخالفت با آن میپردازند.
به گزارش پارس به نقل از اعتماد، هرچه از روز تنفیذ روحانی دورتر می شویم به همان اندازه از مسیر تعاملی مجلس و دولت نیز فاصله می گیریم. روز گذشته ۳۹ نفر از نمایندگان مجلس در اعتراض به لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه سال ۹۳ تهدید به استعفا کردند و همچنین طی دو نامه جداگانه عزل ظریف و همچنین سوال ملی از فرجی دانا را خواستار شدند تا راه بهارستان از پاستور جدا شود. مسعود پزشکیان، نماینده تبریز در گفت وگو با « اعتماد» مخالفت جناحی برخی از نمایندگان با مجلس را بی انصافی می داند و می گوید: این دولت دولتی نیست که آنان می خواستند و به همین خاطر است که با مخالفت با آن می پردازند.
چرا مجلس در زمان احمدی نژاد بیشتر سکوت می کرد ولی در مقابل روحانی همواره مخالف است؟
دلیلش کاملا مشخص است. این دولت، دولتی نیست که آنان می خواستند به همین خاطر در آن دوره ساکت بودند و در این دوره دایما مخالفت می کنند و به دنبال بد جلوه دادن دولت هستند. به تعبیری عملکرد خوب دولت را نمی بینند و ایرادات آن را بزرگ می کنند این در حالی است که دولت دستاوردهای خوبی در عرصه بین المللی، اقتصادی و همچنین امور داخلی کشور داشت البته دولت مشکلاتی هم دارد ولی باید این اختلاف ها و اشکلات با گفت وگو رفع شود و نه تقابل. مگر ما در مذاکرات چگونه به نتیجه رسیدیم؟ تیم مذاکره کننده ما با مذاکره توانست به این نتایج مهم برسد.
تعدادی از نمایندگان این دستاوردها را خیلی مهم نمی دانند و ایرادات فراوانی به دولت وارد می دانند.
اینکه بخواهیم محاسن را کوچک کنیم، دستاورد دولت را نادیده بگیریم و در مقابل از اشکلات و ایرادات دولت بگوییم و آنها را بزرگ کنیم به نظر من بی انصافی است.
به نظر شما سطح توقعات مجلس از دولت در این مدت زمان محدود خیلی بالا نیست؟
ببینید در این مدت زمان کوتاه دولت نمی تواند به تمام مشکلات رسیدگی کند و تمام مطالبات را برآورده کند. بهتر است به دولت فرصت بدهیم تا در شرایط به مراتب بهتری و در زمان مناسبی جهت رفع مشکلات اقدام کند. دولت در گام اول فقط می تواند از استمرار مشکلات جلوگیری کند که خود این اقدامات زمان زیادی را می طلبد. نمایندگان نباید توقع داشته باشند که دولت در یک فرصت زمانی محدود بتواند مشکلات مدیریتی دولت نهم و دهم را حل کند. حل مشکلات بزرگ کشور یک شبه رقم نمی خورد. ما برای حل مشکلات ابتدا باید روش ها را بررسی کنیم و بعد وارد عمل بشویم وگرنه با شعار دادن همچون دولت دهم می تواند ادعای فعالیت کرد؛ ادعایی که فقط در حرف است و نتیجه یی ندارد. هشت سال از اشتغال حرف زدند، هشت سال از جوانگرایی شعار دادند نتیجه اش چه شد؟ هیچ.
چرا مجلس در رابطه با وزیر اقتصاد اینچنین رفتار کرد؟ مگر او بیشترین رای را از مجلس نداشت؟
هم رای بالا به وزیر اقتصاد و هم طرح سوال ملی از ایشان جای سوال دارد. مشکل ما این است که یکی را خیلی بالا می بریم و بعد او را با شدت به زمین می زنیم. متاسفانه ما عادت کرده ایم که یک روز یکی را خیلی بزرگ و خارج از دسترس می کنیم و یک روز همان فرد را آنقدر کوچک و بی ارزش نشان می دهیم که هر کسی جسارت توهین و مقابله با او را پیدا می کند. این رفتار عین تناقض است که ناشی از کارهای نامتعادل و نامناسب ما دارد.
با وجود اقدامات و تحرکات خوب وزارت امور خارجه همچنان عده یی مخالف آقای ظریف هستند و حتی برخی از نمایندگان درخواست عزل ایشان را دارند.
چنین رفتاری درست نیست. عده یی از نمایندگان حرف ها و درخواست هایی دارند که تعجب برانگیز است. اقدامات وزارت امورخارجه در دوره آقای ظریف باعث شد تا دستاوردهای خوبی برای نظام جمهوری اسلامی حاصل شود بنابراین نمی توان خواسته این نمایندگان را توجیه کرد.
این نمایندگان با اشاره به سخنان ظریف در دانشگاه تهران و همچنین مذاکرات هسته یی اعلام کرده اند که آقای ظریف عزت جمهوری اسلامی را زیر پا گذاشته است.
هر مصاحبه و مذاکره یی یک سری محاسن و معایبی را در پی دارد. قرار نیست که تمام موفقیت ها برای یک طرف یعنی ما رقم زده شود همان طوری که تمام موفقیت ها برای طرف مقابل (کشورهای غربی) رقم نخورد. حرف من به مخالفان آقای ظریف این است که توهین کنیم و به دنبال آن طرف غربی علیه کشور ما قطعنامه های متعدد صادر کند هنر است یا اینکه با مذاکرات پیوسته و معقولانه کاری کنیم تا علیه ایران قطعنامه یی صادر نشود.
ولی همچنان عده یی از نمایندگان با استناد بر سخنان طرف غربی مذاکرات را شکست خورده می دانند.
عدم صدور قطعنامه علیه ایران اهمیت دارد یا ادعای غرب؟ چرا عده یی صدور قطعنامه را بهتر از عدم آن می پندارند؟ اینکه عده یی می آیند و به صدور قطعنامه علیه ایران می بالند و در داخل می خواهند جنجال سازی کنند چگونه می توانند جواب بیکاران و فقرا، بیماران قشر ضعیف را بدهند. ما در مقابل مردم پاسخگو هستیم و باید بدانیم که در اعتراض های خود به دنبال چه هستیم. ما اگر به فکر مردم هستیم باید به فکر شعار دادن و عمل نکردن نباشیم.
مخالفان تحرکات دیپلماسی دولت بارها اعلام کرده اند که چرا طرف غربی عزت ایران را نادیده می گیرد؟
وقتی که هر روز در صحن علنی مجلس به امریکا یا هر کشور دیگری توهین می شود نباید توقع جایزه گرفتن و تقدیر و تشکر داشته باشیم. چه کسی در مقابل بی احترامی، تکریم و احترام را پیش می گیرد؟ لذا وقتی ما رفتار آنان را دوگانه می خوانیم و دم از بی اعتمادی می زنیم طبیعی است که آنان نیز ادعای بی اعتمادی کنند.
به نظر می رسد فشار نیروهای داخلی بر آقای ظریف خیلی اوج گرفته است.
بحث مخالفت با وزیر امور خارجه باید جدای از این مباحث باشد. وزیر امور خارجه تلاش خوبی برای کشور کرد و ما باید ارزش این دستاورد را بدانیم و آن را ناچیز نشماریم. ما نباید در داخل کشور جنجال سازی کنیم، اگر نقدی به عملکرد وزرا داریم اجازه ندهیم این نقدها و اعتراض ها در سطح پایین مطرح شود و بگذاریم مسائل در سطح کلان بررسی شود.
ارسال نظر